zaaddragend


zaaddragend 1.0

( Gezegd van planten, soms ook van vruchten of delen daarvan)
zaad dragend; zaad voortbrengend; zaad vormend
Vaak in Bijbels taalgebruik, met name verbindingen als zaaddragend gewas, zaaddragende gewassen en zaaddragende vruchten.

Algemene voorbeelden


In Gen.1: 11 lezen we over de schepping van de planten- en bomenwereld. Het is mogelijk dat daarbij eerst sprake is van jong groen in algemene zin en dat dit onderscheiden wordt in: zaaddragend gewas en zaaddragend geboomte, vruchtbomen.

http://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=414

Gooi nooit zaaddragend onkruid op de composthoop.

http://www.frytex.nl/tips/bemesten.php,

Die afvalscheiding werkt alleen goed als iedereen zich aan de afspraken houdt. De laatste tijd dreigt het mis te gaan. We zagen bijvoorbeeld koolplanten (met knolvoet onderaan) en zaaddragend gras in een bak voor het 'goede afval' en grote hoeveelheden takken in een bak voor niet-composteerbaar afval, waardoor er niets anders meer bij kon.

http://wwwhome.math.utwente.nl/~schreuderjam/BTD/Afspraken%20over%20het%20tuingebruik/Afvalscheiding%20op%20de%20moestuin.html,

Afgelopen winter is het Vuurtorenduin bij Ouddorp en het Flaauwe Werk opengemaakt. Door dit duinherstel zijn zaaddragende kruiden volop opgekomen. Het blijkt een gedekte tafel te zijn voor enkele tientallen kneutjes en zomertortels.

http://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/kneuen-en-zomertortels-duinen-van-goeree,

Bouwland t.b.v. doortrekkende en overwinterende akkervogels moet vooral voedsel bieden buiten het broedseizoen. Het meeste voedsel in die tijd is te halen uit niet geoogste granen, en zaaddragende akkerkruiden.

http://www.portaalnatuurenlandschap.nl/snl/overzicht-typen/agrarische/a01-02/a010202/

Boven de beide toegangsdeuren ziet men houtsnijwerk over de gehele breedte van de ingang. De klok vermeldt de datum van 3 oktober 1915, de dag van de opening en wijding van het kerkgebouw, geflankeerd door zaaddragend fruit, symbool voor de geestelijke opdracht.

http://www.npbbussum.nl/Geschiedenis%20NPB-kerk%20021005.html,

In Genesis 1:29 lezen we: "En God zeide: Zie, Ik geef u al het zaaddragend gewas op de gehele aarde en al het geboomte, waaraan zaaddragende vruchten zijn; het zal u tot spijze dienen."

http://www.goednieuws.org/page71/page71.html

Naaldenkervel (Scandix pecten-veneris) is een eenjarige plant, die behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae) [...]. De vrucht is een 3-7 cm lange, gesnavelde, tweedelige splitvrucht met een zaad per deelvrucht. De kort stekelharige snavel is afgeplat en twee tot zes maal langer dan het zaaddragende deel van de vrucht.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Naaldenkervel,

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • niet zaaddragend

Want granen worden ook in grote mate genetisch gemodificeerd: 85% van alle granen in Amerika is al genetisch gemodificeerd, in Europa begint men het hier en daar nu ook toe te laten. Door dit te doen worden de voedingsstoffen ook door bedrijven gepatenteerd. Monsanto is zo'n bedrijf dat wereldwijd een enorme macht heeft opgebouwd, nu vrijwel de hele zaadhandel beheerst. Ze zorgen ervoor dat hun gewassen niet zaaddragend zijn, zodat boeren gedwongen worden steeds weer nieuw zaad bij hen te kopen.

http://www.alertgroepen.nl/news/67/58/lezing-Wereldvoedselcrisis/d,algemene-agenda,

zaaddragend 2.0

( Gezegd van lichaamsdelen, met name het epithelium)
mannelijk zaad bevattend; sperma bevattend

Algemene voorbeelden


Een zinktekort wordt in verband gebracht met een verschrompeling van de teelballen en van het zaaddragend epithelium. Dit tekort leidt tot steriliteit en impotentie. Bij mannen die onvruchtbaar zijn door een zinktekort, verhoogt de toediening van dit oligo-element de testosteronproductie en het aantal spermatozoïden.

http://www.apotheekonline.com/re-830-plus.html