zapcultuur


zapcultuur 1.0

cultuur waarin snel gewisseld wordt tussen onderwerpen die de aandacht vragen; cultuur waarin kort aandacht is voor elkaar telkens afwisselende onderwerpen; cultuur waarin als het ware gezapt wordt van onderwerp naar onderwerp en waarbij er door de ontvangende partij telkens kleine hoeveelheden informatie worden opgenomen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zapcultuur…

is een cultuur

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een cultuur waarin snel gewisseld wordt tussen onderwerpen die de aandacht vragen; is een cultuur waarin kort aandacht is voor elkaar telkens afwisselende onderwerpen; is een cultuur waarin als het ware gezapt wordt van onderwerp naar onderwerp en waarbij telkens kleine hoeveelheden informatie worden opgenomen

    Hoofdsemagram: cultuur


    Algemene voorbeelden


    De strijd om de aandacht van de klant is begonnen. De zapcultuur heeft, naast de televisie, nu ook toegeslagen bij de klant. De hoeveelheid informatie die een mens vandaag de dag aangeboden krijgt is in de laatste 10 jaar met meer dan 100% gestegen. Terwijl we minder zijn gaan werken. Geen wonder dat de informatiestress toeneemt. Het logische gevolg is dat we er voor kiezen om vluchtig te gaan leven.

    http://www.harrievanheck.nl/?p=450,

    Jongeren leven tegenwoordig letterlijk in een zapcultuur en daarom hebben wij gekozen om verschillende kunst- en muziekstijlen zapgewijs op ons publiek los te laten.

    http://www.digilife.be/schoolnet/agenda_educatief/evenement00380.htm,

    Kerkhof illustreert zijn tegendraadsheid met een citaat van scenarioschrijver Tonino Guerra. Sprekend over de zapcultuur versus de lege momenten in de films van Antonioni zei deze: "Juist de verveling is van belang, want daarin schuilt het contact met onze ziel." Het is de jonge filmmaker, wiens nieuwe film 'The Mozart bird' opent met een kwartier lang zwart, uit het hart gegrepen.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010822192:mpeg21:a0218,

    Hoewel tijdens de voorstelling door sommigen flink gekletst wordt, weet Guido Dieteren (27), orkestleider van Guido & The World Music Connection, het jonge publiek zoveel mogelijk bij de voorstelling te betrekken. Hij geeft bijvoorbeeld tussen de nummers door uitleg waar ze over gaan en wanneer de muziek erom vraagt, vraagt Dieteren de leerlingen te klappen. "Ik vond het echt te gek gaan. Dit is heel leuk om te doen. Er was veel interactie met de zaal. Dat kwam volgens mij doordat er continu afwisseling in de show zit. Daar houden ze wel van, dat hoort bij de zapcultuur."

    De Limburger,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een 'zap-cultuur' in de kerk

    Veel belangrijker is het volgens Van der Meiden om van 'de oefening van het geloof' binnen een geloofsgemeenschap werk te maken. "Ik bedoel dan niet dat we een leuke serie avonden moeten hebben over allerlei geestelijke stromingen in deze wereld, een bont Koud-Buffet-aanbod of een 'zap-cultuur' in de kerk. Ik bedoel een onderling gesprek over wat we (kunnen) hebben aan geloof, wat het inhoudt, wat je er mee kunt doen. Ik wijs de mystieke ervaringen in andere godsdiensten niet af als vals Of misleidend. Onzin. Maar ik 'zap' er niet op.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010623078:mpeg21:a0259,

    in voorzetselgroep


    • in een zapcultuur leven
    • in zapculturen leven

    'We hebben wellicht een piek bereikt; misschien hebben we met museumvermoeidheid te maken. Ik verschil van mening met Rudi Fuchs: mensen komen niet naar de verzameling kijken. We leven in een zap-cultuur, of je dat nu wil of niet. Je moet met die collectie exposities organiseren, Een museum is een tentoonstellingsmachinerie.'

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010866841:mpeg21:a0222,

    Jongeren leven in zapculturen, Internet-tv is het superieure medium van de toekomst omdat het niet tijdsgebonden is.

    https://sportmagazine.knack.be/sport/magazine/clubtv-bier-op-je-pc/article-normal-1350719.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding