zaterdagnamiddag


zaterdagnamiddag 1.0

((vooral) in België. Het woord is het BN nog volop in gebruik, terwijl het in het NN opvallend weinig opgetekend is en waarschijnlijk aan het verouderen is.)

namiddag van de zaterdag
In Nederland het gedeelte van de dag dat ongeveer duurt van 16.00 tot 18.00 uur, maar in België gebruikt voor de periode tussen ongeveer 12.00 en 18.00 uur.

Algemene voorbeelden


Een mooie prijs voor wie een wildvreemd meisje een zuigplek zet. Of voor wie zoveel mogelijk drank achteroverslaat binnen één minuut. Dat soort ongein zendt jongerenzender Jim uit op zaterdagnamiddag, om halfvijf.

Het Nieuwsblad,

Ze kan zich niet herinneren wanneer iemand anders dan Leen haar voor het laatst bij haar voornaam heeft genoemd. De klank ervan vliegt op deze zaterdagnamiddag langs de schaduwen van de trap omhoog en beroert de donzige haartjes in haar nek.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Niemand mag verplicht worden meer dan drie avonden in de week of meer dan drie zaterdagnamiddagen in de maand achter de toonbank te staan.

De Standaard,

Bert en Ellen Ide-Kesteloot [...] zoeken voor hun huwelijk op 29 juni een open jeep Wrangler als bruidswagen. De hun toegezegde jeep is niet vrij. De eigenaar moet wel heel de zaterdagnamiddag ter beschikking zijn.

De Standaard,

Het was een onrustwekkende verdwijning: twee meisjes van veertien en één van twaalf waren sinds zaterdagnamiddag spoorloos.

De Standaard,

Ik was er al eens eerder geweest, op een zaterdagnamiddag, toen ik met een journalistieke opdracht naar Lissabon vloog.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Combinatiemogelijkheden


voorafgegaan door naamvalsgenitief


  • 's zaterdagsnamiddags
  • 's zaterdagnamiddags

Toeristen die naar Sint-Truiden willen komen, doen er goed aan 's zaterdagsnamiddags vanaf 14 uur de site [...] te raadplegen.

Het Nieuwsblad,

Ik ben trainer van een miniemenploeg van KSC Grimbergen die 's zaterdagsnamiddags haar matchen speelt, maar 's zaterdagavonds ben ik ook koster in de basiliek.

http://www.kanaalzone.be/artikels/detail.php?newsid=147,

Als 's zaterdagnamiddags de winkels tijdig sluiten [...] verzink ik in de stille leegte van de avond.

http://www.dichttalent.nl/?nav=orthKsHrGmKhLkBgE&gedsel=phsbfDsHrGmKhLAefXjfXDKLO,

Blijkbaar zouden wij ook op zondag open moeten zijn. Terwijl in Duitsland de winkels zaterdagsnamiddags probleemloos kunnen sluiten.

http://www.vonk.org/200504291514/delegees-van-de-handel-aan-het-woord-wij-werken-heel-hard-voor-een-miniem-loon.htm,

"Ja, soms verlang ik er wel eens naar om een weekend, bij voorkeur zaterdagnamiddags, een wedstrijd te spelen. Vooral omdat ik dan nog eens op een groot veld kan spelen met echte scheidsrechters. Ik mis ook wel een beetje de stevigheid van de grote voetbal, iets dat je bij minivoetbal niet hebt."

http://www.bloggen.be/tbwa/archief.php?ID=270402,

zaterdagnamiddag 2.0

((vooral) in België. Het woord is het BN nog volop in gebruik, terwijl het in het NN opvallend weinig opgetekend is en waarschijnlijk aan het verouderen is.)

op de namiddag van de zaterdag; op zaterdagnamiddag; 's zaterdagsnamiddags

Algemene voorbeelden


Postkantoor Groenplaats ook zaterdagnamiddag open.

Gazet van Antwerpen,

In de marge van de 11 november-meeting streden de amateurs zaterdagnamiddag ook voor de plaatsen in de Toekomstzesdaagse van Gent.

De Standaard,

Een 2,5 jaar oude peuter is zaterdagnamiddag verdronken in de siervijver van een buurman nadat hij een paar minuten aan de aandacht van zijn moeder was ontsnapt.

De Standaard,

De veldweg in Alken waar zich zaterdagnamiddag een motorrijder doodreed tegen twee touwen die spelleiders van de scouts over de weg hadden gespannen, is openbaar.

De Standaard,

Maar wat wil nu het toeval, enfin het ongeluk? Dat ik zaterdagnamiddag, uitgerekend zaterdagnamiddag, een conferentie heb met een commissie van hoge geestelijken, om te praten over de bouw van een nieuwe kerk.

Emily Beyns of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

De Peugeot 404 van pa werd het hele week-end afgebeuld, op konditie dat ik hem zaterdagnamiddag kuiste.

Het blije lijden, Alex Rosseels,