zebrapad


zebrapad 1.0

afbeelding

Bron: LennartBolks
( Publiek domein )

oversteekplaats voor voetgangers die op de rijweg wordt gemarkeerd met brede, witte, evenwijdige strepen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zebrapad…

is een pad

  • [Uiterlijk] wordt aangeduid door brede, witte, evenwijdige strepen
  • [Attribuut] wordt vaak voorzien van verkeerslichten met een rood en groen voetgangerslicht, knipperlichten of waarschuwingsborden voor het andere verkeer
  • [Functie] dient om voetgangers te laten oversteken
  • [Plaats] bevindt zich op de rijweg
  • [Positie] bevindt zich vaak aan een kruispunt en loopt van het voetpad van de ene straatzijde naar het voetpad aan de andere kant van de weg
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] geeft een voetganger voorrang op het andere verkeer op de rijweg

Hoofdsemagram: pad


Algemene voorbeelden


Normaal gezien hebben de voetgangers dan de beschikking over een zebrapad dat aangeeft waar ze de weg mogen oversteken. Dit betekent automatisch dat ze voorrang hebben op de aankomende fietser, die overigens door het rode autolicht gewaarschuwd is dat hij voetgangers kan verwachten.

http://users.tijd.com/~tdn56319/pm/RADR.html

Pal bij de kerk ligt [...] de veelbezochte supermarkt [...]. Die is met twee duidelijk door knipperlichten en verkeersborden gesignaleerde zebrapaden met een parkeerterrein aan de overzijde van de straat verbonden.

De Standaard,

Vanaf 1 april moeten de autorijders altijd vertragen aan een zebrapad en volstrekte voorrang verlenen aan voetgangers die via een zebrapad de straat oversteken, of op het punt staan dat te doen.

De Standaard,

Twee parkeeragenten bekeuren een auto die op een zebrapad staat geparkeerd.

De Standaard,

Voetgangers hoeven niet meer op de knop te drukken; ze worden gedetecteerd door camera's. Een zandloper boven het rode stoplicht geeft aan dat de voetganger is opgemerkt en hoe lang het duurt voordat het licht op groen springt. Als het licht groen wordt, gaat tegelijkertijd een lijn blauwe lampjes in het wegdek langs het zebrapad branden. Deze gaan één voor één weer uit. De voetganger kan aan het aantal brandende lampen aflezen hoeveel tijd hij nog heeft voor de oversteek.

de Volkskrant,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een zebrapad oversteken
  • het zebrapad oversteken

De chauffeur die op haar ouders inreed terwijl ze het zebrapad overstaken, reed niet te hard. 'Hij zag ze eenvoudigweg niet', zegt Harriët. In de auto vond de politie een doosje medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer. Lacunes in de keuring. Demente automobilisten kunnen levensgevaarlijk zijn.

http://www.plusonline.nl/gezondheid/4818058297.html

in voorzetselgroep


  • naast een zebrapad

Hij houdt zich ook strikt aan bepaalde regels (gordel aan alvorens de wagen te starten, nooit naast een zebrapad oversteken, niet schuin oversteken).

http://www.tourette.be/ts/tsopschool3.shtml

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen