zeedrone


zeedrone 1.0

(oorlogvoering en defensie; neologisme)

onbemand en op afstand bestuurbaar vaartuigje dat kan worden ingezet voor met name militaire taken zoals bewaking, mijnopruiming of vernietiging van doelen
Zie ook : drone

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zeedrone…

is een drone; is een vaartuig; is een voorwerp

  • [Deel] heeft soms een explosieve lading
  • [Functie] kan worden ingezet voor militaire taken zoals bewaking, mijnopruiming of vernietiging van doelen
  • [Gevolg of resultaat] kan doden aan eigen zijde voorkomen doordat het onbemand is

    Hoofdsemagram: drone


    Algemene voorbeelden


    Als wraak begon het onophoudelijk bommen te regenen op de Oekraïense civiele infrastructuur. Milbloggers lanceerden toen de piste dat de aanslag gebeurde met NAVO-wapens. Het Kremlin hield het bij een zware bomauto. Ingenieurs die de beelden analyseerden, stippen aan dat de veroorzaakte schade niet van een ontploffing op de brug kan zijn gekomen. Maar wel van onder de brug. Zij wijzen op het gebruik van zeedrones. In september spoelde er zo al eentje aan. Die was niet opgetrokken uit glasvezel, zoals militaire drones, maar uit aluminium dat makkelijker te vinden is.

    Het Nieuwsblad,

    Russische schepen in de Zwarte Zee zijn vandaag aangevallen met zeedrones. Het is niet de eerste keer dat dit soort wapens in de Oekraïense oorlog wordt ingezet.

    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5399961/zeedrones-steeds-meer-ingezet-onzichtbaar-en-uiterst-effectief,

    Het Russische persbureau Interfax meldde op basis van het ministerie van Defensie dat Rusland succesvolle tests heeft uitgevoerd met de voor de zeemacht gebouwde hypersonische raket Tsirkon. [...] Daarnaast werkt Rusland verder aan de nucleaire torpedo Poseidon. Die zeedrone wordt ontwikkeld om kustdoelen aan te vallen.

    Het Nieuwsblad,

    Zeedrones zijn onbemande kleine bootjes die op afstand bestuurbaar zijn, soms voorgeprogrammeerd. Ze varen op of onder het water. Ze worden toegepast voor verschillende militaire taken, onder meer het opruimen van mijnen, bewaking en vernietiging van vijandelijke doelwitten door ingebouwde explosieven.

    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5399961/zeedrones-steeds-meer-ingezet-onzichtbaar-en-uiterst-effectief,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • Oekraïense zeedrones

    Na de Iraanse 'kamikazedrones' die Rusland twee weken geleden op Kyiv afstuurde, zijn het nu Oekraïense 'zeedrones' die de schijnwerpers opeisen. Het gaat om onbemande, lage bootjes met een explosieve lading. Spectaculaire beelden vanuit de tuigen tonen hoe ze zaterdagochtend snel door zee klieven nabij de bezette havenstad Sebastopol op het schiereiland Krim. Russische schepen komen in beeld, maar of de drijvende drones die kunnen raken, is onduidelijk. Volgens het Russische ministerie van Defensie raakte bij de aanval maar één oorlogsbodem lichtbeschadigd, de mijnenveger Ivan Goloebets. "Bij de aanval waren negen luchtdrones en zeven maritieme drones betrokken", aldus het ministerie.

    Gazet van Antwerpen,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2020
    Omstandigheden opkomst Wordt o.a. genoemd in verband met de Russisch-Oekraïense Oorlog.