zeefdruk


zeefdruk 1.0

afbeelding

Bron: Lengwiler
( CC BY-SA 3.0 )

grafische techniek waarbij men een afbeelding e.d. manueel, fotografisch of digitaal aanbrengt op een raam van fijn gaas dat drukinkt doorlaat op de af te drukken beeldgedeelten, in tegenstelling tot de niet af te drukken delen die men door gom, vernis of een lichtgevoelige laag ondoordringbaar maakt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zeefdruk…

is een vlakdruktechniek

  • [Groep] behoort tot de vlakdruktechnieken, waarbij de delen die afdrukken op dezelfde hoogte liggen als de delen die niet afdrukken
  • [Functie] dient om afbeeldingen en tekst te reproduceren
  • [Wijze] gebeurt door het manueel, fotografisch of digitaal aanbrengen van een afbeelding e.d., zodanig dat het drukraam de inkt doorlaat op de af te drukken beeldgedeelten, in tegenstelling tot de niet af te drukken delen die men door gom, vernis of een lichtgevoelige laag ondoordringbaar maakt
  • [Middel] gebeurt door middel van een raam waarop een fijn gaas is gespannen, bv. van metaal, polyester of nylon

Algemene voorbeelden


Bij zeefdruk [...] wordt een sjabloon waarin het beeldgedeelte werd uitgespaard op een zeef gelegd. Met een rakel wrijft men de inkt via de open ruimtes in het sjabloon door de zeef op het onderliggende papier. Dit geeft een dikke inktlaag.

http://fuzzy.arts.kuleuven.ac.be/f206/tekstver.htm

Het principe van zeefdruk in het kort: De zeef, een fijnmazig gaas is gespannen op een houten of metalen raam. Het gaas wordt dicht gesmeerd met lichtgevoelige emulsie. Na droging wordt aan de onderkant van het gaas een (transparante) positieve film gelegd, dit wordt op een glasplaat gelegd en met speciale lichtbronnen belicht. Waar geen licht valt op het gaas, de zwarte delen van de film, blijft de emulsie uitwasbaar. Door deze open delen gaat de inkt tijdens het drukproces.

http://www.kleurendruk.nl/

Een meer recente druktechniek is de zeefdruk of doordruk, waarbij de inkt door een zeef gedrukt wordt. Net zoals bij de litho hoeft de kunstenaar niet in spiegelbeeld te denken. Op een raam wordt een gaas gespannen en daarop wordt het beeld manueel of fotografisch aangebracht. Bij gedeelten die moeten worden afgedrukt, blijft het gaas zichtbaar. Op de andere gedeelten is het afgedekt met gom of vernis, zodat de inkt er niet door kan. Voor iedere kleur moet een afzonderlijke zeef gemaakt worden. Men kan drukken op papier, maar ook op T-shirts, hout, glas, keramiek en metalen.

http://secundair.deboeck.com/resource/extra/9789045529448/02-kunst-def.pdf

De student kan in het atelier diverse technieken leren, met name de hoogdruk waartoe houtsnede, linosnede en houtgravure behoren, de diepdruk met de ets, droge naald, aquatint, vernis-mou, mezzotint en burijngravure en tenslotte de vlakdruk met lithografie en zeefdruk.

http://www.academieantwerpen.be/

Zeefdruk wordt toegepast voor: drukwerk op papier, kunststof, glas, hout, textiel, ... ook voor kleine oplagen. Nadelen zijn: er is meer tijd nodig voor het prepareren van de filmen en de zeven en het drukwerk moet kunnen drogen; materialen met structuur zijn moeilijk te bedrukken; is niet geschikt voor fijn kleurendrukwerk.

http://www.grafischevormgeving.be/advies/drukwerk.html#digitaal

Ik gaf les in zeefdruk en reclame en experimenteerde veel als freelance-vormgever.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zeefdruk 1.1

afdruk vervaardigd door de zeefdruktechniek

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zeefdruk…

is een afdruk

  • [Ontstaan] wordt afgedrukt door een raam met gaas
  • [Onstoffelijke inhoud] stelt een afbeelding voor

    Algemene voorbeelden


    Indien men een rasterstructuur ziet is er vermoedelijk geen sprake van diep- of hoogdruk en evenmin van een steendruk: het is in dat geval een zeefdruk of eventueel een computerprent; er kan dan echter ook sprake zijn van een reproductie in offsetdruk.

    http://www.grafiekkunst.nl/grafiek.asp?text=herkennen,

    Er worden duizend zeefdrukken van het schilderij gemaakt, die zondag over een week voor slechts honderd gulden per stuk worden verkocht tijdens de tentoonstelling.

    De Telegraaf,

    De vijftig schilderijen en zeefdrukken geïnspireerd door Homeros' Ilias zijn meer dan het verhaal van de belegering van Troje. Ze zijn een illustratie van de menselijke natuur, ze benadrukken de onafwendbaarheid van het lot en ze tonen vooral hoe dicht liefde en haat bij elkaar aanleunen.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen