zeegroente


zeegroente 1.0

afbeelding

Bron: Howard Walfish
( CC BY-NC-SA 2.0 )

(eten, drinken en genotmiddelen)

groente die in zee wordt verbouwd; ook: groentesoort die in zee wordt verbouwd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zeegroente…

is groente

   Algemene voorbeelden


   Zeekraal is uitstekend te combineren met visgerechten, maar ook als exclusieve wokgroente is het prima te gebruiken. Lamsoor is een bladgroente die te vergelijken is met bladspinazie. Vanwege zijn unieke, zilte smaak is het een uitstekende aanvulling op oester-, mossel- of lamsvleesgerechten [...]. FISHXL uit Yerseke heeft zich gespecialiseerd in de handel van deze zeegroenten.

   http://www.oosterschelde-fishandgreens.nl/nederlands/onzeproducten.asp

   In de Oosterschelde verschijnt komend voorjaar de eerste zeeboerderij van Nederland. Op de zeeboerderij gaan Wageningse wetenschappers allerlei wieren en zeesla telen. Zeegroenten zijn een mogelijke oplossing voor het wereldwijde voedselprobleem dat in de komende decennia dreigt te ontstaan.

   http://vroegevogels.vara.nl/nieuws-item.131.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=355820&cHash=40c7d32b6bf28ef91f2a6bc24aecfe06,

   Een tijdrovende klus [...] meent Van Rijsselberghe, die de afgelopen vijftien jaar betrokken was bij de teelt van zeekool, strandbieten en zouttolerante aardappelen op Texel. Want als je eenmaal hebt aangetoond dat een zeegroente potentie heeft als voedsel voor mensen, dan moet je het gewas nog zo ontwikkelen dat het lékker is.

   Leidsch Dagblad,

   Onderzoekers van de Amsterdamse Vrije Universiteit willen op Texel naast strandbieten nog meer nieuwe gewassen ontwikkelen. Maar op een supermarktschap vol zeegroenten moeten we nog even wachten.

   Leidsch Dagblad,

   Dekker is de enige zeekraalsnijder in Noord-Nederland en zit sinds 1984 in het vak. "Ik werd er destijds door Zeeuwen op geattendeerd. Ik hoorde dat zeegroente een delicatesse was en ben het gaan plukken. Ik heb in de noordelijke Randstad een klantenkring opgebouwd."

   http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artid=20979,

   Vanaf dinsdag 6 t/m vrijdag 9 februari 2007 verstrekt de gemeente Tholen, zolang de voorraad strekt, aanvraagformulieren voor een seizoensontheffing voor het snijden van zeegroenten in het natuurmonument "Oosterschelde-buiten-dijks".

   http://www.tholen.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&jaar=2007&maand=1&pagid=20&stukid=465,

   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Periode opkomst vanaf 2004
   Bijzonderheden Het woord komt al in de achttiende eeuw marginaal in het Nederlands voor.