zeemeerman


zeemeerman 1.0

fabelwezen dat in zee leeft en dat van het hoofd tot ongeveer aan het middel de gedaante heeft van een man en als onderlichaam een vissenstaart heeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zeemeerman…

is een fabelwezen

 • [Deel] heeft het bovenlichaam van een man en als onderlichaam een vissenstaart
 • [Geheel] behoort tot de mythologische wezens
 • [Plaats] leeft in zee

  Algemene voorbeelden


  Een zeemeermin of meermin is een wezen met het bovenlichaam van een vrouw en in plaats van benen een vissenstaart. Haar mannelijke tegenpool is de zeemeerman.

  http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=1280,

  Ze keken over de rand van de boot en nu zagen ze een zeemeerman! Hij was jong en sterk en heel knap. Hij had gouden haar en een glanzende vissenstaart.

  http://books.google.nl/books?id=0Lk1ltQ_NAEC&pg=PA40&lpg=PA40&dq=|%22zeemeerman%22+vissenstaart&source=bl&ots=BZp4EkXG9W&sig=TQVj-7_z_cusDVClC3jB1fH-jbE&hl=nl&ei=x7m3TuWwIcefOu7-3OsB&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCEQ6AEwATgK#v=onepage&q=|%22zeemeerman%22%20vissenstaart&f=false,

  Heel lang geleden vingen vissers een zeemeermin in hun netten. Hoezeer de man van de zeemeermin ook smeekte, de vissers wilden haar niet teruggeven. Daarop sprak de zeemeerman een vloek uit waarin hij voorspelde dat de havenstad zou vergaan, maar dat de toren van de havenstad zou blijven staan.

  http://www.verhalenbank.nl/detail_volksverhalen.php?id=LYST294,

  Misschien het lichaam van een zeemeermin, een zeemeerman; elk gesprek van Tom en Lilly nam de vorm van een lichaam aan, van een niet-menselijk, sprookjesachtig lichaam dat ze pas zouden redden, zouden vastgrijpen, als de laatste schub onder het oppervlak was verdwenen.

  Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

  Combinatiemogelijkheden


  in voorzetselgroep


  • de vorm van een zeemeerman

  Nu de onderhoudswerkzaamheden aan de Noord- en Zuidhavenpoort nagenoeg klaar zijn, wordt de windvaan weer teruggeplaatst op de toren van de Zuidhavenpoort [...]. De windvaan (in de vorm van een zeemeerman) heeft een nieuwe laag bladgoud gekregen.

  http://www.zeeuwseregio.nl/Archief/Schouwen-Duiveland/p/detail/7902/Zuidhavenpoort+krijgt+windvaan+terug.html,

  zeemeerman 1.1

  afbeelding

  Bron: Elke Sisco
  ( CC BY-NC-SA 2.0 )

  voorstelling van een zeemeerman door middel van een tekening, beeld enz.

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een zeemeerman…

  is een voorstelling

    Algemene voorbeelden


    Een Delftsblauwe tegel met een zeemeerman, gemaakt in circa 1650. De zeemeerman heeft in zijn linkerhand een zwaard. De tegel is in de hoekjes gerestaureerd.

    http://www.antique-tileshop.nl/?do=product&id=2659&PHPSESSID=a260137dc98ee62619eecc2c4a9e4a05