zeilwagen


zeilwagen 1.0

afbeelding

Bron: Matthic Mindless uit nl
( CC BY-SA 3.0 )

wagentje met drie wielen dat voortbewogen wordt met een zeil, en dat meestal gebruikt wordt voor sport of spel aan het strand
Oorspronkelijk in een vroeg type ontworpen door Simon Stevin met een constructie in de vorm van een groot vierwielig voertuig zoals omschreven in de betekenis 1.0 van wagen en derhalve geplaatst onder de samenstellingen aldaar.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zeilwagen…

is een wagen; is een voertuig; is een zaak

      Algemene voorbeelden


      In de tijd van Stevin zijn wiellagers, in welke vorm dan ook, in de technische praktijk onbekend. Het blijkt echter dat Robert Hooke (1635-1703) - de Hooke van de wet op de elasticiteit - zich met de zeilwagen heeft bemoeid, waarmee de assen van Stevins wagen in een bijzonder licht komen te staan. In 1685 wijst hij de Royal Society in Londen op de wiellagering van de zeilwagen van Stevin, waarvan de assen met extra geharde tappen zijn uitgerust. [...]. Ook zouden de assen van de wagen bestaan uit één van wiel tot wiel doorlopend metalen geheel.

      dare.ubvu.vu.nl/.../hoofdstuk_v_verschillen_in_invloed_van_het_hermetisme_op_ste..,

      Halve wind. Bij deze koers staat de zeilwagen onder een hoek van 90° ten opzichte van de windrichting. Op deze koers moet je vertrekken met een redelijk gevierd zeil. Naarmate je sneller gaat, moet je ook het zeil meer aanhalen.

      http://www.strandzeilen-terschelling.nl/pdf/ditisstrandzeilen.pdf,

      Hij herinnerde zich een "aangenaam stadje met een mooi strand, waar de zeilwagens koning waren."

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen