zelfdragend


zelfdragend 1.0

zodanig vormgegeven dat het genoemde niet apart "gedragen", gestut, ondersteund hoeft te worden; zichzelf dragend

Algemene voorbeelden


Bij een koud dak zit tussen de warmte-isolatie en de metalen dakbedekking een met lucht geventileerde spouw, terwijl bij een warme dakopbouw deze spouw ontbreekt. Beide types daken kunnen zowel zelfdragend als op bebording worden uitgevoerd.

http://www.dakweb.nl/rb/98-2/98-2-8.htm,

De gehele constructie is gemonteerd in een zelfdragend vakwerk. Door de functionele opbouw kan de montage worden uitgevoerd in een zo kort mogelijke tijd. Dit gebeurt met de grootste nauwkeurigheid door onze ervaren vakmensen. Deze goederenliften worden geconstrueerd en gemonteerd volgens de nieuwste reglementen en wetgeving.

http://www.coopman.be/idcm001.htm

Een plankenvloer is opgebouwd uit brede en zware planken (minstens 19 mm dik) en is zelfdragend.

http://www.easy.be/immo/grotewerken/immo_grotewerken24.asp

Om de kosten te drukken moesten de collectoren meteen gebruikt kunnen worden als dakbedekking. Tevens moesten ze zelfdragend zijn, in tegenstelling tot de bestaande collectoren die echte bakken waren en een dakversteviging vergden.

De Standaard,

Bomen zijn enkelstammige, zelfdragende, overblijvende planten die bij volwassenheid tenminste vier en een halve meter hoog zijn.

http://www.kennisnet.nl/po/kinderen/perdagwijzer/boomfeestdag/html/pdf/infoblad.pdf

De opgebouwde trappen (uit aluminium geëxtrudeerde elementen) van ESCALINOX zijn te monteren als zelfdragend op kolommen of hangend aan wandsteunen.

http://www.brandladder.nl/

Het is een modulaire woning gebouwd volgens een eenvoudig systeem waardoor de ruimte binnenin op elk moment aanpasbaar is: een zelfdragend vierkant in houtskeletbouw waarvan het piramidaal dak steunt op vier hoekzuilen en vier dragende buitenmuren.

http://www.seniorama.be/pwo/nb10.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • zelfdragende balken

De zelfdragende softside balken maken dat u rustig op de sierrrand kunt gaan zitten en zorgen ervoor dat de warmte langer in het bed wordt vastgehouden.

http://www.aquair.nl/start.htm

  • een zelfdragende carrosserie
  • een zelfdragend frame
  • zelfdragend koetswerk

In de geschiedenis van Lancia smolten de twee zielen van Turijn samen in één enkele industriële cultuur, terug te vinden in elk voertuig dat door het Huis is gebouwd: de Lambda, de Aprilia, de Aurelia waren in die tijd hoogtepunten van innovatie en esthetische kwaliteit. Zo was het zelfdragende koetswerk van de Lambda niet alleen een uitvinding die de architectonische structuur van de auto op revolutionaire wijze zou veranderen.

De Standaard,

In 1964 werd de 600 een stap verder ontwikkeld met de introductie van de Fiat 850, een tweedeurs sedan met zelfdragende carrosserie, watergekoelde viercilinder motor achterin en onafhankelijke wielophanging.

http://www.fiat.nl/ditemi/default.htm

De Auto Salon van Genève was in 1955 het toneel van de lancering van de Fiat 600, een compacte auto met de motor achterin, onafhankelijke wielophanging rondom en zelfdragende carrosserie.

http://www.fiat.nl/ditemi/default.htm

De primeurs volgden mekaar op: in 1913 was de Lancia Theta de eerste auto met elektronische ontsteking, in 1918 nam Lancia een patent op de eerste V8-motor en in 1922 bouwde Lancia de Lambda, de eerste auto met zelfdragend koetswerk en een onafhankelijke voorwielophanging.

De Standaard,

De Waw is een allewederachtige uit een monocoque Carbon-Kevlar zelfdragend frame.

http://www.fietser.be/filosofie/Overzicht%20velomob/Waw.htm#top

Zowel de MGB GT als de MGB roadster hadden een zelfdragende carrosserie.

http://www.mgcarclub.nl/techniek/$ankoop.htm

  • een zelfdragende constructie

De balkons hebben een zelfdragende constructie die met zes ankers aan de muur wordt bevestigd.

http://www.bouwtechnologie.nl/

In combinatie met het bijzondere ontwerp ontstaat een perfecte zelfdragende constructie, die het gebruik van conventionele gewichtsverdelers en een plint overbodig maakt.

http://www.hetbed.nl/

In restaurants, cafés, burelen en in privé-woningen leent de structuur en indeling van het gebouw er zich niet altijd toe, om alles snel en efficiënt via trappen te transporteren. Liften Coopman biedt hiervoor de oplossing: kleine goederenliften, met uiterst flexibele maatvoering, functionaliteit en afwerkingen. Verkrijgbaar van 50 tot 300 kg. en bijna overal in te bouwen, zonder dat ze het gebouw belasten, door hun zelfdragende constructie.

http://www.coopman.be/idcm001.htm

Het Kombifix element kan met behulp van poten op hoogte worden gesteld. Voor plaatsing in een schacht of vrijstaand in een ruimte dienen de zwaardere stelpoten gebruikt te worden. Bij toepassing van stelpoten ontstaat echter geen zelfdragende constructie.

http://www.geberit.nl/nl/WebNiederlande.nsf/pages/prod-san-1

In overleg met de stedelijke vervoerbedrijven en met carrosseriefabriek Verheul werd een nieuw stadsbustype ontwikkeld, de TBZ-100. Ditmaal koos men voor een zelfdragende constructie, waarbij chassisframe en carrosserie een stijf geheel vormden.

http://members1.chello.nl/~vanderwerfm/bussen/kromhout.htm,

De "bouwstenen" worden gevormd door 330 kartonnen driehoeken, die met een ingenieus systeem aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Ze vormen op elkaar gestapeld een zelfdragende boogconstructie.

NRC,

  • een zelfdragende dakbedekking
  • een zelfdragende koepel
  • een zelfdragende toren

Buurtbewoner Jos Coppens nam dat niet en leidde op 9 augustus 1991 bij de Raad van State een verzoek in tot vernietiging van de aanvraag voor de bouw van de zelfdragende driehonderd meter hoge antennetoren met zendergebouw van de BRTN.

De Standaard,

We hebben gezien dat bij een zelfdragende, geventileerde metalen dakbedekking onderkoeling voor ernstige condensproblemen kan zorgen.

http://www.dakweb.nl/rb/98-2/98-2-8.htm,

De drie noemden hun ontdekking buckminsterfullereen, een lekkere mondvol die verwijst naar de Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller, die in 1967 de 'geodetische koepel' uitvond. Dat is een zelfdragende koepel met een dergelijke veelvlakstructuur. Tegelijk heel sterk, heel eenvoudig en heel licht.

De Standaard,

  • zelfdragende elementen

Het Duofix-assortiment is compleet en overzichtelijk. Verkrijgbaar zijn elementen voor wandcloset, urinoir, wastafel, bidet, bad/douche als ook voor uitstortgootsteen en voor steun- en handgrepen. De stabiliteit wordt door de sterke zelfdragende elementen gegarandeerd.

http://www.geberit.nl/nl/WebNiederlande.nsf/pages/prod-san-1

De dakconstructie van de woning bestaat uit geïsoleerde zelfdragende houten dakelementen.

http://www.duinparkplan.nl/duinrel.htm

  • een zelfdragende kabel
  • zelfdragende kabels

Door de palen die worden gebruikt om de elektrische leidingen te ondersteunen zijn er een aantal bovengrondse oplossingen mogelijk: optische aardleiding (OPGW), bijv. als onderdeel van de kabel die elektrische leidingen beveiligt tegen bliksem en golven; of volledig diëlektrische, zelfdragende glasvezelkabels (ADSS), waarbij een lichtgewicht zelfdragende kabel wordt bevestigd aan bestaande palen.

http://nl.nexans.be/dyn/site.php3?page_id=236

met bijwoord


  • niet zelfdragend

De Geberit Kombifix elementen zijn niet zelfdragend en moeten draagkrachtig gemaakt worden door het element in een voorzetwand te metselen of voor het element een muurtje te metselen, van minimaal 7 cm exclusief tegels.

http://www.geberit.nl/nl/WebNiederlande.nsf/pages/prod-san-1