zelfscankassa


zelfscankassa 1.0

(business, economie en financiën; eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

kassa, meestal in een supermarkt, waar klanten zelf hun producten kunnen scannen zonder dat een caissière hen hierbij helpt, vooral ingesteld uit tijds- en kostenbesparende overwegingen; zelfbedieningskassa

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zelfscankassa…

is een kassa; is een toestel; is een voorwerp

      Algemene voorbeelden


      Kassa moet het zonder caissière doen. 't Is een bijzonder slim apparaat, die zelfscankassa [...]. Marcel van As [...] pakt een fles ranja, een pakje chocola en een doosje panty's uit het boodschappenkarretje en legt die op de vrolijk snorrende lopende band. De artikelen verdwijnen in rap tempo onder een tunnel door. Een ruim bemeten display geeft aan dat het apparaat de boodschappen heeft herkend en wat de kosten zijn.

      Reformatorisch Dagblad,

      De kassajuf blijft. De zelfscankassa leidt niet per definitie tot minder banen [...]. De Duitse vakbonden zijn echter wel bang voor fors banenverlies door de doe-het-zelf-kassa's in supermarkten [...]. Onzin, zeggen de supermarktketens in Duitsland. In een van de eerste supers met robotkassa [...] werken na de installatie van het nieuwe apparaat zelfs meer mensen dan voorheen.

      Algemeen Dagblad,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2002
      Periode opkomst 2002