zestienjarig


zestienjarig 1.0

zestien jaar oud; zestien jaar tellend; met de leeftijd van zestien jaar; de leeftijd van zestien jaar hebbend

Algemene voorbeelden


Een onzekere docente pottenbakken, een zestienjarige puistige puber en een verzuurde, vrijgezelle geschiedenislerares kunnen de school dan zo maar in een ernstige crisis storten.

http://web.kennisnet2.nl/bve/cvb/leestafel/vakantieboek

De zinsbouw van een zestienjarige dove haalt gemiddeld het niveau van die van een achtjarige horende, zegt Van Herreweghe.

De Standaard,

In de tweede roman van de Franse auteur Michelle Schuller komt een veertigjarige vrouw van een rijke wijnboer tijdens een van haar avondlijke autoritten in botsing met een beeldschone zestienjarige jongeling.

NRC,

De zestienjarige Agnes is een beetje een buitenbeentje in het dodelijk saaie Åmål, een dorp ergens in Zweden: ze heeft geen vriendinnen, ze voelt zich lelijk en raar, want ze is verliefd.

http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

De politie in Spijkenisse heeft de afgelopen week een zestienjarige arrestant vijf dagen lang onnodig in hechtenis gehouden.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • op zestienjarige leeftijd

Sinds verscheidene jaren maakt op zestienjarige leeftijd 6 procent van de jongens en 4 procent van de meisjes gebruik van de deeltijdse leerplicht.

De Standaard,

Een van hen was Johnny Neumann, een blaag met lang wapperend haar die op zestienjarige leeftijd met zijn schoolvriendin getrouwd was en een volkomen verwend en verpest leven leidde.

Murfreesboro blues, Mart Smeets,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


zestienjarig 2.0

zestien jaar durend; met een duur van zestien jaar

Algemene voorbeelden


De 'bonnetjesaffaire' – Peper zou te ruim hebben gedeclareerd tijdens zijn zestienjarig burgemeesterschap in Rotterdam – kost hem de kop.

http://www.abvakabo.nl/,