zestigjarig


zestigjarig 1.0

zestig jaar oud; zestig jaar tellend; met de leeftijd van zestig jaar; de leeftijd van zestig jaar hebbend

Algemene voorbeelden


Kushandjes, overwinnings- en omarmingsgebaren, en het witte zakdoekje: de zestigjarige maestro staat er en zingt en akteert zijn rol zoals van hem verwacht wordt.

De Standaard,

De gloednieuwe schrijfster is een bijna zestigjarige debutante, die een opmerkelijk boek heeft geschreven.

NRC,

Bij toeval vielen we, een avond in mei, binnen bij een vriend, die bevriend was met vrienden van Ehrenburg. Ietwat schuin in een zetel weggevallen zat daar de zestigjarige auteur van de veel vertaalde geromanceerde en warmbloedig geschreven reportages over een modern sociaal-geestelijk klimaat.

Miniaturen, Karel Jonckheere,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een zestigjarige dame
  • een zestigjarige man
  • een zestigjarige vrouw

De zestigjarige dame duwde de deur van het metrostation open, maar werd uit haar evenwicht gebracht door een felle tochtstroom die haar op een betonnen zitbank wierp.

De Standaard,

Het is het verhaal van een zestigjarige vrouw, die terugblikt op haar verleden en oog in oog komt te staan met het spook van de vergankelijkheid.

De Standaard,

Een zestigjarige man wijst vriendelijk op een stofhoop.

NRC,

in voorzetselgroep


  • op zestigjarige leeftijd

Tsunesaburo Makiguchi, de eerste president van de Soka Gakkai, kwam op bijna zestigjarige leeftijd in aanraking met het Boeddhisme van Nichiren Daishonin.

http://www.sgined.nl/

Oudere werklozen in Duitsland kunnen niet meer zonder financieel verlies op zestigjarige leeftijd met vervroegd pensioen gaan.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


zestigjarig 2.0

zestig jaar durend; met een duur van zestig jaar

Algemene voorbeelden


Zoals 1933 een zestigjarige periode van Democratische dominantie inluidde, zo zou 1995 het begin van het Republikeinse tijdperk moeten zijn.

NRC,

Die tijdspanne van aarzeling tijdens het eerste deel van de film behoort tot de meest beklijvende uit mijn zestigjarig leven.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • het zestigjarig bestaan

Op 23 november wordt door de plattelandsvrouwen het zestigjarig bestaan gevierd.

Meppeler Courant,

Het Allard Pierson Museum viert haar zestigjarig bestaan door de natuurlijke menselijke vorm zoals die weergaloos tot uitdrukking komt in de Griekse beelden opnieuw tot ideaal te verheffen.

NRC,

  • een zestigjarig jubileum

In zijn openingswoord memoreerde voorzitter Henk Tebberman het zestigjarig jubileum van de Kraton, dat de vereniging volgend jaar op 9 maart hoopt te vieren.

Meppeler Courant,

  • een zestigjarige traditie

Koningin Elisabeth ontneemt de BBC de exclusieve productierechten van haar Kerstboodschap. Daarmee breekt het Britse koningshuis met een zestigjarige traditie.

De Standaard,