zetmeel


zetmeel 1.0

stof die planten uit koolzuur en water met behulp van chlorofyl en zonlicht opbouwen en die vooral als reservevoedsel in de vorm van korrels opgeslagen wordt in zaden, wortels, knollen of merg
In scheikundige zin gedefinieerd als: complex polymeer van glucose en koolhydraten met de molecuulfromule (C6H10O5)n), dat in de natuur voorkomt als voedselreserve voor planten. Zetmeel wordt ook gebruikt als bindmiddel en als zoetstof in de voedingsmiddelenindustrie en in technische toepssingen, bijvoorbeeld in lijm en in stijfsel voor tafellinnen en wasgoed.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zetmeel…

is een stof

 • [Vorm] wordt opgeslagen in de vorm van korrels
 • [Samenstelling] bestaat uit een aaneenschakeling van glucosemoleculen; is een polysacharide; is een complex polymeer van glucose en koolhydraten
 • [Functie] dient als reservevoedsel voor planten; is ook een belangrijke voedingsstof voor mensen en dieren; levert energie
 • [Plaats] wordt opgeslagen in zaden, wortels, knollen of merg
 • [Gebruikswijze] wordt in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt als bindmiddel en als basis voor de bereiding van glucosestroop en andere zoetmiddelen; wordt ook gebruikt bij de bereiding van alcoholische dranken; wordt in de techniek gebruikt bv. in lijm en stijfsel
 • [Middel] wordt opgebouwd met behulp van chlorofyl en zonlicht
 • [Object betroffen] wordt aangemaakt door planten

Algemene voorbeelden


Zetmeel is een stof die is opgebouwd uit een aaneenschakeling van zeer veel glucosemoleculen ((C6H12O6)x).

http://home.wxs.nl/~triple-w/frames2.htm

Zetmeel wordt aangetroffen in diverse planten. Zetmeelrijke planten zijn bijvoorbeeld aardappelen, maïs, tarwe, en - in de tropische landen - rijst, maniokwortelen en zoete aardappelen.

http://www.gzp.nl/main/gzp/index.htm

Zetmeel is een zeer belangrijke voedingsstof omdat het de grootste leverancier van energie is in de voeding.

http://users.skynet.be/woutvgils/Genezen%20en%20verzorgen%20van%20kanarievogels/De%20koolhydraten%2016.htm

Maïs telen we dan ook in eerste instantie voor de kolf en in het bijzonder voor het zetmeel dat erin zit.

http://www.brameco-zon.nl/index2.htm

Zetmeel is in principe vlot verteerbaar, en wordt door niemand tot de vezels gerekend. Maar, waarschuwde Delcour, als het niet of nauwelijks in aanraking is geweest met water, zoals in bananen en in de meeste koekjes, blijft het in een korrelvorm die nauwelijks verteerd wordt. Er is een goede kans dat het dan wel tot de "vezels" gerekend moet worden (en minder calorieën oplevert dan de verpakking zegt).

De Standaard,

Vezels, vitaminen, zetmeel en mineralen zijn de toverwoorden. Antheunis: "Zetmeel is belangrijk. Veel mensen blijven geloven in het fabeltje dat brood een dikmaker is, precies omdat het zoveel zetmeel bevat. Ze gaan brood daarom vermijden. Het gevolg is dat ze de nodige voedingsstoffen niet meer in de juiste verhouding binnen krijgen en ze te eiwitrijk gaan eten. Brood is echt geen dikmaker. Oké, een sneetje brood van 50 gram telt 100 calorieën. Dat is niet niets. Maar het kan weinig kwaad."

http://www.ping.be/~pin32308/ontbijtservice.htm

Bij het bierbrouwen wordt rond de 65% zetmeel tot suikers omgevormd.

http://www.achelsekluis.be//res800_600.html

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • zetmeel bevatten

Frieten zijn niet meer dan gebakken aardappelen. Ze bevatten zetmeel, wat een belangrijke invloed uitoefent op de glycemie.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2002/Jan-Feb-2002/Voeding-anno-2002.htm,

met telwoord ervoor


 • meer zetmeel
 • veel zetmeel

Aangezien het aanbevolen wordt om vet met mate te gebruiken moet het lichaam meer zetmeel gebruiken voor de nodige energie.

http://www.dietistennet.nl/gezonde_voeding.html

Producten die veel zetmeel bevatten zijn graanproducten zoals brood en aardappelen.

http://www.dietistennet.nl/gezonde_voeding.html

met ander, nevengeschikt substantief


 • suikers, zetmeel en vetten
 • zetmeel en eiwitten
 • zetmeel en suikers
 • zetmeel en vet
 • vezels, vitaminen, zetmeel en mineralen

Om te zorgen dat we goed kunnen functioneren heeft ons lichaam energie nodig. Die energie zit in voedingsstoffen zoals suikers, zetmeel en vetten.

http://www.dietistennet.nl/gezonde_voeding.html

Een tarweplant met een mooi groen blad dat niet uitgedroogd is door ziekte [...] kan op een correcte manier de korrel vormen en vullen met zetmeel en eiwitten.

http://www.syngenta.be/nl/phyto_protect.cfm,

Koolhydraten is de verzamelnaam voor zetmeel en suikers.

http://www.vlees.nl

Des te hoger de concentratie gemakkelijk afbreekbare stoffen in de mest is (zoals zetmeel en vet) des te groter de gasopbrengst is.

http://www.pastanks.nl/BiogasNL.htm

Vezels, vitaminen, zetmeel en mineralen zijn de toverwoorden. Antheunis: "Zetmeel is belangrijk. Veel mensen blijven geloven in het fabeltje dat brood een dikmaker is, precies omdat het zoveel zetmeel bevat. Ze gaan brood daarom vermijden. Het gevolg is dat ze de nodige voedingsstoffen niet meer in de juiste verhouding binnen krijgen en ze te eiwitrijk gaan eten."

http://www.ping.be/~pin32308/ontbijtservice.htm

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zetmeel 1.1

soort zetmeel

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Het bedrijf is voor 67 procent in handen van de Britse groep Tate Lyle en het verwerkt graan en maïs tot zetmelen voor de voedingsindustrie.

De Standaard,

Van een perfecte paddestoel, van het ras wat we willen hebben, worden de sporen verzameld. Dan begint het grote opkweken en ontwikkelen de sporen zich in een voedingsbodem onder steriele omstandigheden tot mycelium. Om uit te groeien wordt het geënt op graankorrels, omdat dit gemakkelijk opneembare zetmelen bevat gaat het sneller dan in hout.

http://www.ctbi.nl/

Voeders rijk aan zetmelen zijn o.a. aardappelen, mais, erwten, bonen, haver, gerst en brood.

http://www.konijnen.be/