zeventiger


zeventiger 1.0

iemand die tussen de zeventig en de tachtig jaar oud is; iemand in de leeftijd van 70 tot en met 79 jaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zeventiger…

is een persoon

  • [Leeftijd] is tussen de zeventig en de tachtig jaar oud

    Algemene voorbeelden


    Sindsdien rijdt pater Maertens met een CD-nummerplaat op zijn Golf. Hij kreeg een vervallen parcelle in de Avenue Bandundu [...]. Met de hulp van "weldoeners" in Zaïre en erbuiten bouwde hij die uit tot een heuse ambassade [...]. Vanuit die "burcht" leidt de zeventiger, bijgestaan door de jongere pater Robert en door enkele Zaïrese bedienden, een klein "zakenimperium".

    De Standaard,

    Het is de derde keer dat de 72-jarige presidentskandidaat een gooi naar het Witte Huis doet. Gezien zijn ouderdom is dit zijn laatste kans. Zijn aftreden trekt opnieuw de aandacht op zijn leeftijd. Het is voor een zeventiger allicht te zwaar om de campagne te combineren met het opslorpende werk in de Senaat. Maar dat is zeker niet de enige reden waarom Dole de Senaat verlaat.

    De Standaard,

    Maar aan een jongere van zestien die zich, al dan niet opzettelijk, te pletter rijdt tegen een boom, gaan meer levensjaren verloren dan aan een zeventiger die een hartinfarct krijgt.

    De Standaard,

    Maria en Rene zijn niet mee. Dat tweetal is al dagen aan het klagen over diverse gezondheidsproblemen. Blijkbaar is de reis iets te zwaar voor hen, zeventigers.

    http://home.tiscali.be/chrisdecat/india.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een krasse zeventiger

    Hij ziet er uit als een krasse zeventiger, en ondanks zijn Spaanse naam is hij een volbloed inboorling; vroeger zou hij zeker "stamhoofd" worden genoemd.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • zestigers en zeventigers
    • zeventigers en tachtigers

    Dertig architecten zijn op deze tentoonstelling vertegenwoordigd. De oudsten, zeg maar de voorlopers, zijn zestigers en zeventigers als Georges Baines en Paul Neefs.

    De Standaard,

    Bij de zeventigers en tachtigers zijn er meer die hun vragen liever schriftelijk stellen of de spreker na afloop even onder vier ogen willen zien.

    De Standaard,

    zeventiger 2.0

    met betrekking tot de jaren zeventig van een bepaalde eeuw, met name van de twintigste eeuw; lopend van '70 tot '79
    Komt alleen voor in de woordgroep de zeventiger jaren. Die werd vroeger als een germanisme gezien; alleen de jaren zeventig gold als correct. Tegenwoordig worden beide varianten goedgekeurd. Daarnaast heb je ook de varianten de jaren '70 en de jaren 70. Die zijn niet helemaal identiek, want in de jaren '70 vervangt de apostrof het getal 19. Die variant betekent dus per definitie 'de jaren zeventig van de twintigste eeuw'. Bij alle andere varianten kan het in theorie ook om een andere eeuw gaan, maar als dat zo is moet het wel expliciet vermeld worden of uit de context blijken.

    Algemene voorbeelden


    In de zeventiger jaren veranderde het koopgedrag van de doorsnee consument.

    http://www.uwgroentemantoerse.nl/

    Vanuit de raad is de opmerking gekomen dat de gemeente in de zeventiger jaren al eens een herindeling heeft meegemaakt.

    Meppeler Courant,

    Daar waar de zestiger jaren roerig waren, dynamisch en sociaal geëngageerd, laten de zeventiger jaren een terugslag zien.

    http://www.teleac.nl/digitalekunst/pagina.jsp?nr=31141

    Deze mentaliteit is in de literatuur van de zeventiger jaren óók al dermate dood'gewoon' geworden, dat ook gewenning daaraan is ontstaan: men 'ziet' het niet meer, men maakt er zich niet (of niet meer) druk over, 'het is nu eenmaal zo'.

    De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,