zg.


zg. 1.0

zogenaamde; ook: zogenaamd
Gevolgd door een naam die of een woord of begrip dat al dan niet tussen aanhalingstekens of cursief gezet wordt.

Algemene voorbeelden


Er is permanent werk van Memento te zien in de zg. 'modeltuinen' die zijn ingericht op de begraafplaatsen De Nieuwe Ooster in Amsterdam en Kranenburg in Zwolle.

http://www.memento-gedenkbeelden.nl/inleiding.html

Het Wijken-project is er voor alle jongeren in de wijken. Aanleiding is meestal een overlast situatie veroorzaakt door rondhangende jongeren. Vaak gaat het om jongeren die zich bevinden in een meervoudige achterstand situatie, zg. randgroepjongeren.

http://home.wxs.nl/~slats003/

Het grootste gedeelte van de alcoholgebruikers kan gerekend worden tot de zg. regelmatige of sociale drinkers.

http://www.drugsbase.com/

Het veertigjarig jubileum wordt gevierd met een zg. 'tientjesaktie', waarbij de klanten bij aankoop van kleding een korting krijgen, afhankelijk van het bestede bedrag.

Meppeler Courant,

Sony gebruikt voor hun camera's met hogere resolutie zg. memorysticks die volgens het principe van een hard-disk werken, maar slechts zo groot zijn als een dikke lucifer.

http://www.splendid-foto.nl:/splendid-foto/pages/default.htm

Blijft de temperatuur van de bougie (de zg. zelfreinigingstemperatuur) onder deze waarde dan zal deze gaan vervuilen door olie en roet aanslag.

http://www.hans-sandmann.nl/bougies.htm

Het vrije bedrijfsleven heeft op deze integratie wèl antwoorden gevonden en opereert dus, o.a. in de vorm van de zg. multinationals, steeds onafhankelijker van de nationale staten.

Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

Niet alleen onder de bekende brouwerijen wordt er gezocht naar speciale bieren maar ook van nog minder bekende brouwerijen. Zo hebben we in het assortiment bier van amateurbrouwerij Klein Duimpje, het zg. zeven-mijls-laarzen bier.

http://www.xs4all.nl/~zeelcafe/Sportcafe.htm

Sarah Brady ijvert al jaren voor een wet om de wapenverkoop te beperken, de zg. Brady-wet.

De Standaard,

Dynamische orthodoxie. Dit alles is waar voor de Verenigde Staten, maar evenzeer voor Europa, waar de secularisatie veel harder heeft toegeslagen dan in de V. S. Overal waar men een zg. dynamische orthodoxie aanhoudt en preekt, daar stromen de kerken vol.

http://users.skynet.be/courlisius/priestertekort.html,

Het is niet vreemd dat veel mensen die last hebben van hun littekens, terugschrikken van de traditionele behandelmethodes als operaties, laser- of stikstofbehandelingen. Met Hansaplast Litteken Vervager, een concept dat door het huidonderzoekscentrum van Beiersdorf in samenwerking met dermatologen werd ontwikkeld, hebben zij nu de beschikking over een nieuwe, betrouwbare methode om de zichtbaarheid van verheven en gekleurde (zg. hypertrofe) littekens blijvend te verminderen.

http://www.hansaplast.nl/general/nl/html/fs_general.html

Japanners waren trouwens ook goed in het fabriceren van allerlei analoge en digitale elektronische muziekinstrumenten. Hun oorspronkelijke doelstelling was zo veel mogelijk natuurgetrouw het geluid van echte muziekinstrumenten na te bootsen, maar dan elektronisch [...]. In de praktijk klonken die geluiden nogal mechanisch, zeker bij de eerste generaties van synthesizers en drumcomputers (zg. beatboxen).

http://home.planet.nl/~hegma004/columns/column3.html,