zgn.


zgn. 1.0

zogenaamde; ook: zogenaamd
Gevolgd door een naam die of een woord of begrip dat al dan niet tussen aanhalingstekens of cursief gezet wordt.

Algemene voorbeelden


Naast deze semi-professionele bevissing wordt in de Beneden-Zeeschelde ook door enkele beroepsvissers gevist onder de zgn. 'Acte Van Consent', uitgegeven door de federale overheid.

http://www.instnat.be/docupload/999.pdf,

In de SER hebben naast de vertegenwoordigers van de centrale organisaties van werknemers en van werkgevers ook door de regering benoemde onafhankelijke deskundigen (de zgn. 'kroonleden') zitting.

http://www.stvda.nl/overdestichting/default.asp?desc=overdestichting

Op de middeleeuwse altaarsteen van zandsteen, links voorin het torenportaal, ziet u op de tekening de vijf zgn. gaffelkruisen.

http://www.orgelsindrenthe.nl/nederlands/ruinen01-kerk.html,

De laatste twintig jaren beleeft het kapitalisme een hernieuwd enthousiasme voor het zgn. "volkskapitalisme", waar aandelenbezit gepromoot wordt teneinde alle beschikbare spaargelden naar de bedrijven te trekken en tegelijk de arbeiders te verzoenen met de kapitalistische economie.

http://www.pvda.be/belgie/LernoutHauspie.htm

Er is een onderscheid tussen dekkende en meer transparante verf. Zijdeverf is bv transparanter en vloeit goed uit. Het uitvloeien naar plaatsen waar dat niet moet kun je voorkomen door een zgn. 'stopper' te gebruiken. Deze stof in tubes werkt eenmaal aangebracht als een soort dijkje voor de verf.

http://www.xs4all.nl/~retort/yarn/tinfonl.html

Jaar na jaar werden er eveneens budgetten vrijgemaakt voor de zgn. "blinde vlekken", regio's waarin het algemeen welzijnswerk slechts beperkt is uitgebouwd.

http://www.steunpunt.be/

Een tijdelijke samenwerking, de zgn. vortacia (kameraadschap), brengt een aantal mannen bijeen - meestal verwanten - die samen op zoek gaan naar inkomsten.

http://home2.pi.be/tmachiel/economie.htm,

De ontploffing was afkomstig van een ronddraaiend paar sterren, een zgn. 'low-mass x-ray binary' (een röntgenbinaire ster met een lage massa).

http://www.phys.uu.nl/~nnv/news2000_2001/news_2001-01-12.html,

Nieuwe bedrijven (de zgn. starters) komen al helemaal niet in aanmerking voor de Tegemoetkoming voor Bijkomende Tewerkstelling, zoals Di Rupo zijn lastenverlaging gedoopt heeft.

De Standaard,

Uiteindelijk willen we een theologische kritiek formuleren op de zgn. "substitutie-theologie", in de overtuiging dat de anti-joodse tendenzen hiervan ingaan tegen de christelijke boodschap.

http://www.theo.kuleuven.ac.be/nl/0pj-joh-joden.htm#Doelstellingen en methodologie,

Klassieke of zgn. unitaire homeopaten dienen een bepaalde verdunning van één bepaald middel slechts één keer toe.

http://www.skepp.be/thema/moord1.pdf,

Eind 2000 is er via een handel in natuurvriendelijke diervoeders een zgn. 'Knabbelschuur' aangeschaft.

http://hklinken.www.cistron.nl/kinderboerderij.htm,

Gemeenten dienen de beleidsvrijheid te krijgen om ook in de 'natte horeca' kansspelautomaten te weren (zgn. 0-0-0 optie).

http://www.e-stem.nl/

Zo was b.v. het gebruik van chloorgas, fosgeen en mosterdgas tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1925 de aanleiding tot het zgn. Protocol van Genève inzake het verbod voor het gebruik in oorlog van verstikkende, giftige of andere gassen en van bacteriologische krijgsmethoden.

http://www.law.kuleuven.ac.be/iir/eng/activities/proceedings/WMD2002/IntroJanWMD.pdf,