zkv


zkv 1.0

(literatuur en theater; neologisme)

zeer kort verhaal; ook: zeer korte verhaal
Ook als literair genre beschouwd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zkv…

is een verhaal

  • [Omvang abstract] is zeer kort en beslaat hoogstens één bladzijde

    Algemene voorbeelden


    Om half elf, op maandagochtend 7 juni 2021, werd A.L. Snijders op zijn schrijfkamer in zijn verbouwde boerderij in Klein Dochteren gevonden. De beste kortebaanschrijver van Nederland (1937-2021) had een hartstilstand gekregen en was voorovergevallen op zijn laptop, waardoor hij met zijn lichaam zijn finale zeer korte verhaal (zkv) bedekte.

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/a-l-snijders-uitvinder-van-het-zeer-korte-verhaal-op-83-jarige-leeftijd-overleden~b5fc6576/,

    Bijna elke dag schrijft hij een zkv, een zeer kort verhaal. Na de haiku is het zkv het kleinste betekenisdragende literaire genre. Het zeer korte verhaal is de kruimeldief van de literatuur, het zuigt in hoekjes waar de roman niet kan komen. A.L. Snijders (1937) beheerst dit atomaire genre als geen ander. Sinds hij e-mail heeft, stuurt hij zijn verhalen aan een geprivilegieerd aantal mensen, dat zich een paar keer per week verheugt en verbaast over de ongewone diepte van zo weinig woorden.

    http://www.afdh.nl/boeken/bidinald.aspx,

    De campagne Nederland Leest staat in november in het teken van het korte verhaal. A.L. Snijders, schrijver van 'zeer korte verhalen' (zkv's), stelt een bundel samen met korte verhalen uit de Nederlandse literatuur. De bundel wordt gratis verstrekt aan leden van bibliotheken.

    http://nos.nl/teletekst#106,

    Een verhaal van (minder dan) één bladzijde noemt men een handpalmverhaal, of (afhankelijk van de poëtische kwaliteit) een prozagedicht. Een speciaal genre is het zkv of zeer korte verhaal, een verhaal dat meestal niet langer is dan een bladzijde.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Kort_verhaal,

    Snijders begon met veel plezier rond 2002 te werken aan iets nieuws: het zkv. Het is een woord dat hij zelf bedacht heeft, de afkorting van zeer kort verhaal. Als een roman een boom is, zou je een bundel zkv's een berg takjes kunnen noemen. Een zkv is iets wezenlijk anders dan de columns of langere verhalen die Snijders eerder schreef. Dit zegt hij er zelf over: "Ik heb vier tuinkatten, die ik onbekrompen voer. Tegelijk hang ik vetbollen voor de mezen in de bomen. De katten blijven jagen op de mezen. Dit is het type tragiek voor het zkv dat ik schrijf. Het luistert allemaal heel nauw."

    http://www.nederlandleest.nl/a-l-snijders.html

    Snijders maakte furore als schrijver van columns (onder andere bij Het Parool) en staat nu bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal, kortweg zkv genoemd.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/A.L._Snijders,

    Welke schrijvers een plek in die verhalenbundel krijgen, weet Snijders nog niet. "Behalve Nescio, die komt er absoluut in", vertelt hij. Ook zal hij in de bundel op een aantal van de gekozen verhalen reageren met een zeer kort verhaal. Zkv. Die zeer korte verhalen noemt hij zelf zkv'tjes. Die kunnen heel kort zijn; soms maar een paar regels.

    http://nos.nl/artikel/2018599-nederland-leest-dit-jaar-korte-verhalen.html,

    A.L. Snijders, uitvinder van het Zeer Korte Verhaal (ZKV) leest iedere week een nieuw ZKV voor op Radio 4. De verhalen zijn allemaal terug te luisteren op de website van het radiostation.

    http://www.hebban.nl/kort/artikelen/tip-elke-week-luisteren-naar-een-zkv,

    In oktober 2001 verschijnt in de mailbox van een aantal vrienden en kennissen van A.L. Snijders 'Hek', een kort verhaaltje van amper een pagina. In het zogenaamde ZKV (Zeer Korte Verhaal) zet de schrijver in afgemeten taalgebruik vraagtekens bij het veiligheidsgevoel van bezoekers van een Spaanse camping.

    http://www.8weekly.nl/artikel/5513/a-l-snijders-belangrijk-is-dat-ik-niet-aan-lezers-denk-aangename-stelligheid.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006
    Bedenker De Nederlandse schrijver A.L. Snijders (1937-2021), pseudoniem van Peter Cornelis Müller.
    Bijzonderheden Het eerste zkv van A.L. Snijders verscheen in 2001.