zoöplankton


zoöplankton 1.0

verzameling van diverse microscopisch kleine waterdiertjes zoals watervlooien, kleine kreeftachtigen en dieren in het larvenstadium die zich voeden met andere kleine dierlijke of plantaardige organismen en zelf dienen als voedsel voor grotere waterdieren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het zoöplankton…

is een verzameling

  • [Deel] bestaat uit diverse microscopisch kleine waterdiertjes zoals larven, kleine kreeftachtigen en watervlooien
  • [Functie] dient als voedsel voor de grotere waterdieren
  • [Gedrag] voedt zich met plantjes, kleine diertjes en bacteriën

    Algemene voorbeelden


    In het ballastwater van een Amerikaans schip dat in de Zwarte Zee aanlegde, bevond zich een 'verstekeling' die Mnemiopsis leidyi heette: een plankton-achtig organisme dat in het brakke water langs de noordoostkust van de Verenigde Staten leeft. Het vertoont kannibalistisch gedrag: het eet enorme hoeveelheden zoöplankton (planktondiertjes), kleine schaaldiertjes en eitjes en larven van vissen.

    NRC,

    In het begin dacht men vooral in termen van voedselketens, bijvoorbeeld: fytoplankton wordt gegeten door zoöplankton en zoöplankton weer door vissen.

    http://www.nioo.knaw.nl/CL/vo/OratieDonk.pdf,

    Het was in de Zeventiende Eeuw dat Antonie van Leeuwenhoek[...] als eerste een druppel slootwater onder een door hem ontworpen microscoop bekeek [...]. Hij ontdekte bacteriën en microscopisch kleine plantjes (fytoplankton of algen). Verder microscopisch kleine beestjes, die wanneer ze vrij rondzwemmen zoöplankton worden genoemd.

    http://www.nioo.knaw.nl/CL/vo/OratieDonk.pdf,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen