zomerhitte


zomerhitte 1.0

zeer hoge buitentemperatuur in de zomer als gevolg van de krachtige straling van de zon; hitte in de zomer; zomerse hitte

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zomerhitte…

is hitte; is een verschijnsel

  • [Tijd] doet zich voor in de zomer
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door het branden van de zon
  • [Gevolg of resultaat] resulteert in heet en droog weer

    Hoofdsemagram: hitte


    Algemene voorbeelden


    Met [...] onze leverancier van rolluiken, bent U verzekerd van een kwalitatief hoogstaand product [...]. Voordelen [...]: zomerhitte buiten, winterwarmte binnen.

    http://www.raamprof.be/zonnewering.htm

    We zijn gek op de zon, zeker in een land als het onze is zonlicht een kostbaar en gegeerd goed. Maar soms is ze wat té gul met haar energie, en zou je willen dat je haar harde stralen kon omzetten in zacht licht, en de zomerhitte in 'n aangenaam leefklimaat.

    http://www.vermat.be/vermat/ZR/zonenrol.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • extreme zomerhitte
    • helse zomerhitte

    De Iraakse regering heeft omwille van de extreme zomerhitte donderdag tot arbeidsvrije dag verklaard. In de Iraakse hoofdstad Bagdad stegen de temperaturen tot 49 graden in de schaduw.

    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120726_146,

    Dat was toen we allebei, toevallig niet ver van elkaar, in het zuiden van Frankrijk vertoefden en ik, iets ongewoons bij mij, een licht euvel van de helse zomerhitte ondervond, waar ik roekeloos overheen meende te leven, maar hij met een bezorgdheid als van een vader, dwong me naar een arts te gaan, veraf maar die hij kende en vertrouwde, waardoor alles zich ten goede keerde.

    Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • brandende zomerhitte
    • drukkende zomerhitte
    • verstikkende zomerhitte
    • verzengende zomerhitte

    In Prosecco blijven vrachtauto's uit Polen en Hongarije die op weg zijn naar Zuid-Italië [...] soms twee dagen staan in de brandende zomerhitte of in vrieskou omdat de grens op zaterdag en zondag gesloten is.

    http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lang=en&ihmlang=en&lng1=en,nl&lng2=da,de,el,en,es,fr,it,nl,pt,&val=320633:cs,

    De juiste kleding is vooral belangrijk bij een drukkende zomerhitte.

    http://www.kelkoo.nl/sscm-100248523-11836413-de-online-drogist.html

    Titel: Verstikkende zomerhitte.

    http://boeken-kopen.nl/verstikkende-zomerhitte/,

    Verzengende zomerhitte: droogte en hoge temperaturen zorgen voor minder weide-uren.

    http://www.researchgate.net/publication/41879574_Verzengende_zomerhitte__droogte_en_hoge_temperaturen_zorgen_voor_minder_weide-uren__het_project_Koe__wij,

    in voorzetselgroep


    • in de zomerhitte
    • in volle zomerhitte

    Zeker in de zomermaanden, als het abnormaal druk is, bieden de prijsstunters weinig soelaas [...]. Alleen vluchten op steden waar het in de zomerhitte niet te harden is, blijven aantrekkelijk.

    Het Parool,

    In het Florence van de de Medici waren hutten of putten waarin 's winters voor het hele jaar ijs werd opgeslagen, om in de zomerhitte spijs en drank te kunnen koelen, al vrij gewoon - tenminste, in de hoogste kringen.

    NRC,

    Toestanden waarbij regen de trein binnengutst langs spleten van de raampjes, toiletten smerig zijn, raampjes in volle zomerhitte niet geopend kunnen worden [...]: dat moet definitief tot het verleden behoren, ook op de zogenaamde "secundaire lijnen".

    De Standaard,

    • tegen de zomerhitte

    Maar dat is een flater van je welste: de premier redeneert "indien p, dan q; welnu q; derhalve p", en dat is formeel ongeldig (indien het regent, is de straat nat; welnu de straat is nat, dus regent het - de brandweer kan hebben geblust of asfalt natgespoten tegen de zomerhitte, enz.).

    De Standaard,