zomerpaleis


zomerpaleis 1.0

afbeelding

Bron: van_mij
( CC BY-SA 2.0 )

paleis waarin een vooraanstaand persoon of geslacht en hun gevolg plegen te verblijven in de zomer; paleis dat als verblijf dient in de zomer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zomerpaleis…

is een paleis

  • [Plaats] is veelal gesitueerd op een plaats die bijvoorbeeld door haar koelere ligging of door de geneugten van natuur of landschap geschikt is voor bewoning in de zomer
  • [Tijd] wordt uitsluitend bewoond in de zomer
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door een vooraanstaand persoon of geslacht en hun gevolg

    Hoofdsemagram: paleis


    Algemene voorbeelden


    In ruil voor het goud van Troje, wil Rusland de barnstenen panelen terug die de Duitse troepen in de Tweede Wereldoorlog uit het zomerpaleis van Catharina de Grote bij St. Petersburg stalen.

    NRC,

    De opgang van Snyders was niet meer te stuiten en de opdrachten werden groter en prestigieuzer. Zo kreeg hij (waarschijnlijk via Rubens) de opdracht zestig dierenstukken te schilderen voor het jachtslot Torre de la Parada van de Spaanse koning Filips IV. Wat later mocht hij meewerken (met Rubens) aan de dekoratie van het zomerpaleis in Madrid, het Alcazar.

    De Standaard,

    Het zomerpaleis, gelegen in een pracht van een park, vonden we minstens evenveel de moeite om te bezoeken. De keizers hadden hier echt wel een paar leuke optrekjes.

    http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html