zomerpolder


zomerpolder 1.0

afbeelding

Bron: Bas Kers
( CC BY-NC-SA 2.0 )

polder waarvan de dijk slechts bestand is tegen lagere waterstanden zoals deze in de zomer en/of die alleen 's zomers wordt bemalen, en 's winters vaak onder water staat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zomerpolder…

is een polder

  • [Begrenzing] wordt meestal begrensd door een zomerdijk
  • [Toestand algemeen] staat droog in de zomer en staat 's winters vaak onder water
  • [Behandeling of bewerking] wordt vaak (mede) droog gehouden door een systeem voor waterbeheersing zoals een gemaal

    Hoofdsemagram: polder


    Algemene voorbeelden


    Zoals de naam ook aangeeft dienen de zomerkaden om de in de zomerpolders gelegen gronden met name in de zomerperiode zoveel mogelijk tegen overstromen door rivierwater te beschermen. Daarnaast wordt ook het waterbeheer in deze zomerpolders in meer of mindere mate geregeld door middel van inlaat- en/of uitwateringskunstwerken.

    http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Waterschap%20Rivierenland/44492.html,

    Ook bij de Friese boezemmeren trad als gevolg van de watershuishoudkundige ingrepen (o.a. afname peildynamiek boezem, bemaling, begreppeling etc.) inklinking van het land op, waardoor de kans op inunderen van het boezemland toenam. Hierdoor werd een sterkere bemaling en begreppeling toegepast en werden er zomerkaden aangelegd, waardoor het boezemland veranderde in zomerpolders. Op veel plaatsen zijn sterkere en hogere winterkaden aangelegd om de winterse inundaties geheel te weren, waardoor winterpolders ontstonden.

    http://edepot.wur.nl/145977,

    Tot 1989 was de Jandurkspolder een zomerpolder en werd 's zomers bemalen op een peil van 2,20 NAP; 's winters stond het gebied onder water (kwel en regenwater).

    http://www.jandurkspolder.nl/Het%20onstaan1.htm

    Een winterpolder staat het hele jaar droog. Het is over het algemeen hooiland dat door boeren gepacht wordt. Een zomerpolder is in de zomer droog maar in de winter wordt deze gevuld met boezemwater. Het is meer een natte polder waar het rietgras onder je schoenen knispert.

    http://www.natuurlijkwandelen.nl/potskar/info.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding