zomeruniversiteit


zomeruniversiteit 1.0

studiebijeenkomst gedurende een aantal dagen in de zomer, georganiseerd om cursisten op academisch niveau te scholen in een complexere materie of vaardigheid zoals taalvaardigheid; academische zomerschool
Soms ook in toepassing op de organiserende instantie.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zomeruniversiteit…

is een bijeenkomst; is een activiteit

  • [Activiteit of handeling] dient om te onderrichten
  • [Wijze] vindt doorgaans plaats op academisch niveau
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt georganiseerd voor cursisten
  • [Handelende persoon] wordt ingericht door instellingen voor hoger onderwijs, instanties, een belangengroep zoals een politieke partij enz.
  • [Onstoffelijke inhoud] stelt meestal onderwerpen binnen een complexer thema of interessegebied aan de orde of een complexere vaardigheid zoals taalvaardigheid

Algemene voorbeelden


Studenten van de Faculteit der Managementwetenschappen kunnen voor het deelnemen aan een academische zomeruniversiteit in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. De faculteit vindt het belangrijk dat studenten in de gelegenheid worden gesteld om in het kader van hun studie een thematische verdieping kunnen opdoen bij een gerenommeerd buitenlands instituut.

www.ru.nl/.../subsidiereglement_zomerbeurzen_faculteit_der_...

De zomeruniversiteit is van oorsprong een fenomeen uit het starre Amerikaanse onderwijssysteem. De oudste, de Harvard Summer School werd opgericht in 1871. Een plek waar studenten bijles kregen om hun opgelopen studievertraging in te halen. Veel Europese zomerscholen zijn ontstaan uit de behoefte aan uitwisselingsprogramma's.

http://www.dewieken.org/Summerschool.pdf

Voor de tweede zomer op rij organiseert het Rothbard Instituut de Rothbard Zomeruniversiteit, van 10 tot 13 september 2009. De Rothbard Zomeruniversiteit is de ideale gelegenheid om vier dagen lang zowel fundamentele theoretische als praktische aspecten van een vrije samenleving te onderzoeken. In de sfeervolle en rustige omgeving van de Oude Abdij Kortenberg volgen we een intensief programma van seminaries en discussies over economische theorie, de huidige crisis, rechtsfilosofie en politieke theorie, voorstellen voor concrete hervormingen.

http://rothbard.be/agenda/196-zomeruniversiteit-09,

Om die visie naar buiten te brengen, organiseert Agoria een zomeruniversiteit voor zo'n 200 topindustriëlen, met als thema 'Waarde creëren in het internettijdperk'.

http://www.knack.be,

Voor de allereerste keer heeft het ministerie van Defensie zijn deuren opengezet voor studenten. Op een zomeruniversiteit, bedoeld voor studenten van verschillende Belgische universiteiten, stelden de militairen van 13 tot 18 september het Belgisch leger en zijn actieterreinen in de wereld voor. Een dertigtal studenten kwam opdagen voor het zes dagen durende evenement.

http://www.knack.be/belga-algemeen/zomeruniversiteit-defensie-lokt-dertigtal-studenten/article-1194820295659.htm,

De zomeruniversiteit uit de jaren tachtig en negentig krijgt een vervolg. In augustus begint de Zomeracademie Zeeland (ZaZ), voor inwoners van Zeeland en toeristen die in de vakantie dingen willen bijleren.

http://www.omroepzeeland.nl/tag/zomeruniversiteit,

Toch zijn er tal van voorbereidingsmogelijkheden om de kennis van het Frans grondig op te frissen tijdens de zomervakantie voor de eerste bachelor [...]. Zo is er ook de zomeruniversiteit Frans in Boulogne-sur-Mer om je op de studie van het Frans voor te bereiden.

http://www.kuleuven-kulak.be/nl/faculteiten/letteren/map-talenklik/faq_taalenletterkunde,