zondagavond


zondagavond 1.0

avond van de zondag

Algemene voorbeelden


Door het ontslag van het kabinet en een tweede verkiezingscampagne binnen negen maanden ligt het bestuur van Nederland weer een half jaar stil. Dat is schadelijk in een tijd met in het binnenland elke week vierduizend nieuwe werklozen en overal in de wereld – ook in Nederland – de dreiging van het terrorisme. Daarom moet het beschamende verhaal van oktober 2002 maar in detail worden verteld [...]. Voor mij begon het eindspel op zondagavond 6 oktober, toen de minister-president om negen uur 's avonds belde.

Blinde ambitie, Eduard Bomhoff,

Op een zeker moment in de achtste klas bepaalt Clarice dat ik niet haar beste vriendin meer ben. Als ze dat openlijk had gezegd had ik tegen haar gemopperd en gejeremieerd. Maar nee, ze komt gewoon niet meer. Geen ruzie, niets. Op een zondagavond als we de hele middag domino hebben zitten spelen loopt ze gewoon naar huis en komt niet meer terug.

Cherry, Mary Karr,

In ons gezelschap bij de lunch was een publiciteitsman van de Major League-organisatie. Nadat hij hoorde dat we op de vrijdag en zaterdag nogal wat moeite gedaan hadden om aan kaartjes te komen, maakte hij een opmerking die binnen ons groepje als een bom insloeg: 'Had me dat gisteren dan laten weten! Ik had kaartjes voor jullie allemaal gehad... geen probleem. Tegelijkertijd bood hij kaartjes voor de zondagavond aan: de MLB weet immers hoe men gasten dient te ontvangen!

Murfreesboro blues, Mart Smeets,

Gedurende het schooljaar is het internaat open van zondagavond tot vrijdag.

http://www.digitaalbrussel.be/webpages/thema/overheden/vgc/openbaarheid/college/98_99/0122/beleidsbrief_17.html

Op zondagavonden werd het gezellig en werd er niet meer zo veel gedaan.

Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

Combinatiemogelijkheden


voorafgegaan door naamvalsgenitief


  • 's zondagsavonds
  • 's zondagavonds

Maar als hij nog een laatste keer met de hond had gewandeld vertrok hij 's zondagsavonds voor de rest van de week naar zijn vriendin.

NRC,

De vreugde van de thuiskomst na een weekje vakantie, duurt gewoonlijk niet erg lang bij mij. 's Zondagsavonds ligt mijn boodschappenlijstje al te grijnzen op mijn schrijftafel.

Die kleine dingen, Helene Hemelaers,

Inmiddels was Winchell de nationale radiostem en 's zondagavonds om 9 uur zat Amerika te luisteren: 'Good evening Mr. and Mrs. America and all the ships at Sea.'

NRC,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zondagavond 2.0

op de avond van de zondag; op zondagavond; 's zondagsavonds

Algemene voorbeelden


Op zondag mag een ieder gaan en staan waar men wil. Sommigen zullen te moe zijn om hun hotel uit te komen. Voor andere wachten uitdagingen in de omgeving: Les Deux Alpes, de Glandon of de Galibier. Moe maar voldaan zal zondagavond de terugreis aanvaard worden.

http://home.introweb.nl/alpedhuez/proloog.html,

Iedere zaterdag verscheen Cornelis Helling met zes Franse eerste drukken onder zijn arm bij Franquinet thuis en zondagavond vertrok hij weer met zijn boeken.

http://www.jules-verne.nl/franq.html,

Het Turkse leger verhevigde gisteren zijn offensief tegen een basis van de PKK in Oost-Turkije [...]. Daarbij zijn zondagavond 24 Koerdische strijders omgekomen, aldus militaire zegslieden.

NRC,

Lydia, die grote automatiseringsprojecten doet, heeft al tijden maagpijn. Op zaterdag trekt het een beetje weg, maar zondagavond begint het weer.

Intermediair,

De politie in Tilburg gaat ervan uit dat de schietpartij waarbij zondagavond drie Tilburgers om het leven kwamen, een criminele afrekening was.

ANP,