zondagswerk


zondagswerk 1.0

werk dat niet in de normale werkweek plaatsvindt maar dat op zondag verricht moet worden

Algemene voorbeelden


De inspecteurs stelden voorts zeven inbreuken vast op de wetgeving op het zondagswerk.

De Standaard,

In dit voorstel moet de werkgever elke keer als bijvoorbeeld een bijzondere order zondagswerk vereiste, de werknemers afzonderlijk verlof vragen.

NRC,

Minister van Tewerkstelling Miet Smet heeft een ontwerp van koninklijk besluit over zondagswerk in de kleinhandel voor advies overgemaakt aan de Nationale Arbeidsraad (Nar).

De Standaard,

Philips-voorlichter J. van Schagen spreekt van redelijk overleg over maatregelen, die iedereen niet even prettig vindt. Maar het is volgens hem gebeurd zonder dreigementen. De ondernemingsraad heeft met het zondagswerk ingestemd.

Meppeler Courant,

Bij winkelopenstelling op zondag dwingt niemand tot zondagswerk, terwijl ik nu wordt gedwongen om, haastje repje, slechts op zaterdag te consumeren.

NRC,

Dit Congres was georganiseerd rond 9 thema's: de arbeidsorganisatie, de specifieke maatregelen voor de 50-plussers, veiligheid, pesterijen op het werk, de sectorale pensioenplannen, de noodzakelijke aanpassing van de functieclassificatie, het zondagswerk, de onderaanneming en de syndicale vertegenwoordiging, in het bijzonder in de kleine en middelgrote bedrijven van de handel.

http://www.bbtk.org/code/nl/page.cfm?id_page=800

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • een toeslag voor zondagswerk

Belastingen wil de regering voortaan ook heffen op toeslagen voor nacht- en zondagswerk en op de opbrengst van levensverzekeringen.

De Standaard,

De auteurs willen het laagste belastingtarief vastleggen op negentien en het hoogste op 35 procent. Daarvoor willen ze voortaan belastingen heffen op dopgeld en andere uitkeringen ter vervanging van het loon, op toeslagen voor nacht- en zondagswerk, op winsten uit de verkoop van aandelen en vastgoed.

De Standaard,

Zowat 1,7 miljoen werknemers zijn naar schatting van de vakbonden de klos als de belastingvrijheid wegvalt van toeslagen voor nacht- en zondagswerk.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • nacht- en zondagswerk

Een bezetting van meer dan 8.000 uren van de 8.760 uren die per jaar ter beschikking staan, is niet abnormaal. Eén werkpost vergt op die manier 5 tot 6 mensen, waarvan de remuneratie wegens nacht- en zondagwerk vaak tot meer dan 30% boven het normale loon uitstijgt.

http://www.khbo.be/~vtgo/vereniging/ledenbladen/offline2002-01/artikel2.html

  • zaterdag- en zondagswerk

In Nederland gelden voor alle chauffeurs dezelfde secondaire arbeidsvoorwaarden - betaling overuren, zaterdag- en zondagwerk, doorbetaling van overuren tijdens ziekte - die bovendien de afgelopen jaren in het voordeel van de chauffeurs zijn verbeterd.

NRC,

Zullen wij opnieuw, zoals in 1900, 60 uren per week moeten werken? Of zullen wij flinke loonsverminderingen moeten aanvaarden? Wordt het voor kaderleden altijd zaterdag- en zondagwerk?

De Standaard,