zonnevliegtuig


zonnevliegtuig 1.0

afbeelding

Bron: NASA
( Publiek domein )

vliegtuig dat zich voortbeweegt door middel van zonne-energie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zonnevliegtuig…

is een vliegtuig

  • [Beweging] vliegt d.m.v. zonne-energie

    Algemene voorbeelden


    'Zonnevliegtuig' maakt proefvlucht. In Zwitserland heeft een vliegtuig op zonne-energie een geslaagde proefvlucht gemaakt. De piloot legde met het toestel een afstand van 350 meter af op een hoogte van één meter, om te zien hoe het vliegtuig zich in de lucht gedraagt. De vlucht duurde zo'n dertig seconden.

    http://nos.nl/artikel/101159-zonnevliegtuig-maakt-proefvlucht.html,

    Zonnecellen, zelfs wanneer die een rendement van 90 procent of meer zouden geven, komen oppervlakte te kort om een krachtbron voor auto's van de nodige energie te kunnen voorzien. De zonne-auto zal waarschijnlijk, evenals het zonnevliegtuig een "schone" droom blijven.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572759:mpeg21:a0067,

    De eerste simulatievlucht van het SolarImpulse zonnevliegtuig is geslaagd. Het SolarImpulse vliegtuig is een revolutionair vliegtuig (80 meter breed zoals een Airbus en pas 2 tons) dat zuiver op zonne-energie autonoom kan opstijgen, tot 12.000 meter hoogte kan klimmen en verscheidene etmalen in de lucht kan blijven.

    http://www.detechnologiekrant.nl/00/tk/nl/0/nieuws/4137/Solar_Impulse_zonnevliegtuig.html,

    'Zonnevliegtuig' getest voor wereldreis. De Zwitserse avonturier Bertrand Piccard heeft een testvlucht gemaakt met een vliegtuig dat volledig op zonne-energie werkt. Uiteindelijk wil hij een vlucht rond de wereld maken met een soortgelijk toestel. Het vliegtuig met de naam Solar Impulse vertrok vanaf een militair vliegveld in Zwitserland en bleef slechts anderhalf uur in de lucht. Het doel van de vlucht was om te testen of het toestel in een rechte lijn kon blijven vliegen.

    http://www.nu.nl/,

    "Zonnevliegtuig" vertrokken voor unieke missie. De Solar Impulse 2, een vliegtuig dat alleen op zonne-energie vliegt, is opgestegen in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) voor een vlucht rond de wereld zonder een druppel brandstof.

    http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2263845,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • van de grond komen

    Zonne-vliegtuig komt in VS van de grond. In Californie heeft voor het eerst een vliegtuig gevlogen met een elektrische motor die uitsluitend met zonne-energie werd gevoed.

    http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010640131:mpeg21:a0005,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een bemand zonnevliegtuig

    De Solar Impulse, een op zonne-energie werkend vliegtuig, is erin geslaagd om 24 uur in de lucht te blijven. Hierdoor is de Solar Impulse het eerste bemande zonnevliegtuig dat een hele nacht in de lucht bleef. Het vliegtuig verzamelde overdag genoeg energie om de nacht door te komen.

    http://www.scientias.nl/zonnevliegtuig-blijft-24-uur-in-de-lucht/12671,