zonuur


zonuur 1.0

elk uur dat de zon schijnt op het totaal aantal uren van een periode, als maatstaf om het weergemiddelde of de opbrengst aan zonne-energie te bepalen; uur zonneschijn binnen zekere periode

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zonuur…

is een uur; is een periode; is een tijd

  • [Geheel] is deel van een bepaalde periode
  • [Functie] dient om het weergemiddelde of de opbrengst aan zonne-energie te bepalen
  • [Aantal of hoeveelheid] wordt beschouwd in verhouding tot het totaal aantal uren van een periode, bijvoorbeeld op jaarbasis
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met zonneschijn

Hoofdsemagram: uur


Algemene voorbeelden


Helaas heeft Nederland in vergelijking met de zuidelijke landen in Europa gemiddeld wat minder zonuren. Toch doen we het met gemiddeld 1.550 uren zon per jaar helemaal niet gek. Vooral de kustprovincies zijn bij ons over het algemeen best zonnig.

http://gemiddeldgezien.nl/het-weer/gemiddeld-aantal-zonuren

Zoals we weten is Nederland geen tropisch oord waar we vaak mogen genieten van het zonnetje [...]. Aantal zonuren in Nederland. Een jaar telt 8760 uren. Slechts 1500 daarvan zijn zonuren.

http://www.zonne-energiegids.nl/aantal-zonuren-in-nederland/,

Factoren die het aantal zonuren beïnvloeden: - Bewolking - Lengte van de dag - Positie van de zon - Intensiteit van de zon.

http://www.zonne-energiegids.nl/aantal-zonuren-in-nederland/,

Het aantal zonuren bedroeg in 2013 1710 uur en daarmee was 2013 vrij zonnig. Het langjarig gemiddelde zonuren bedraagt 1639 uur. April, de zomermaanden juli en augustus en december waren zonnig, mei, juni en november daarentegen aan de sombere kant. In de andere maanden lag het aantal zonuren in de buurt van het langjarig gemiddelde.

http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/jaar/jaar13.html,