zorghorloge


zorghorloge 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

horloge met een alarmknop, waarmee in geval van nood een spraakverbinding met een hulpverlener of een familielid tot stand gebracht kan worden en dat ook door hulpverleners zelf gedragen wordt en dan dienstdoet als pieper

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zorghorloge…

is een horloge

  • [Deel] is een horloge met een alarmknop
  • [Doel of bestemming] dient om, in geval van nood, een spraakverbinding met een hulpverlener of een familielid tot stand te brengen en dient voor hulplverleners als pager
  • [Gebruiker] wordt gedragen door zorgbehoevenden en door hulpverleners

    Hoofdsemagram: horloge


    Algemene voorbeelden


    Een zorghorloge werkend met het DOMI systeem. Een prima hulpmiddel voor iedereen die zelfstandig wil (blijven) wonen maar af en toe hulp nodig heeft.

    https://directsales.vodafone.nl/plaza/details/13842/care_zorghorloge

    Het Zorghorloge. Een horloge met een alarmknop, dat in geval van nood direct een spraakverbinding opzet met een familielid of hulverlener. Daarnaast kunnen er een groot aantal meldingen worden weergegeven voor bijvoorbeeld medicijnalarm, wekfunctie en afspraken. Het horloge meet de lichaamstemperatuur, hartslag en valbeweging. Er wordt automatisch alarm geslagen als een grenswaarde wordt overschreden.

    http://www.invoorzorg.nl/ivz/nieuws-eind-dit-jaar-beschikbaar-het-zorghorloge.html,

    Het Zorghorloge wordt ontwikkeld door het bedrijf Ninthway in Zwinderen, gespecialiseerd in de ontwikkeling van draadloze applicaties voor beveiliging, zorg en defensie. De ontwikkeling is in volle gang. Het eerste prototype is gemaakt en wordt in samenwerking met een zorginstelling getest. Het project wordt via crowdfunding (pre-selling) gefinancierd. Het Zorghorloge komt naar verwachting eind van het jaar op de markt.

    http://www.invoorzorg.nl/ivz/nieuws-eind-dit-jaar-beschikbaar-het-zorghorloge.html,

    Het Zorghorloge is een initiatief dat ontstaan is uit de ontwikkelingen rondom de vergrijzing en de leefbaarheid in plattelandsgebieden. Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig in hun eigen huis. Steeds meer zorg komt terecht bij huisartsen en mantelzorgers. "Zeker in Zuidoost Drenthe, waar wij gevestigd zijn, wordt dit een zware belasting voor de regio" zegt Martine Bal, één van de bedenkers van Het Zorghorloge. "Hoe kunnen we toch zorg bieden, maar dan met behulp van moderne techniek, op afstand, zonder het gevoel van veiligheid en verbondenheid aan te tasten, en ook rekening te houden met ieders privacy, dachten wij. Zo is het idee van Het Zorghorloge ontstaan", zegt Martine.

    http://www.invoorzorg.nl/ivz/nieuws-eind-dit-jaar-beschikbaar-het-zorghorloge.html,

    Het Zorghorloge komt ook beschikbaar voor zorginstellingen. Het horloge is dan onderdeel van een volledig draadloos, geïntegreerd systeem voor zusteroproep. "Het Zorghorloge wordt daarin gedragen door bewoners en hulpverleners", vertelt Martine. Voor bewoners is het horloge een "alarmknop+" en voor hulpverleners een "pager+".

    http://www.invoorzorg.nl/ivz/nieuws-eind-dit-jaar-beschikbaar-het-zorghorloge.html,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2014