zorgmijder


zorgmijder 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

iemand die, vaak psychische, gezondheidsproblemen heeft en zorg nodig heeft maar nadrukkelijk geen hulp of zorg vraagt of accepteert en zorginstellingen mijdt

Algemene voorbeelden


Zorgmijders verpesten leven van hun buren

https://www.nrc.nl/nieuws/1994/06/08/zorgmijders-verpesten-leven-van-hun-buren-7227478-a734396,

Het betreft hier twee willekeurige voorbeelden van mensen in de marge van de samenleving, zorgwekkende zorgmijders, sociaal kwetsbaren. Kenmerkend is dat zij niet of onvoldoende in staat zijn om in hun eigen bestaansvoorwaarden te voorzien en meerdere sociale en/of gezondheidsproblemen tegelijk hebben. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan psychiatrische patiënten met verslavingsproblemen.

http://www.fomat.nl/ms-opvangOGGZ.html

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een zorgwekkende zorgmijder
  • zorgwekkende zorgmijders

Een 'zorgwekkende zorgmijder', in de termen van het zorgcoördinatieteam van de stad Utrecht. Het gaat om mensen, meestal alleenstaanden, die wegens het veroorzaken van overlast of omdat zij zichzelf verwaarlozen, te maken krijgen met instellingen als GG & GD, maatschappelijk werk van de politie, Riagg, woningbouwvereniging, maar die alle hulpverlening afwijzen.

https://www.trouw.nl/home/utrechts-team-steekt-de-hand-uit-naar-verwaarloosde-en-gestoorde-alleenstaanden~a647d1a2/,

Het RIAGG noemt ze 'zorgwekkende zorgmijders'. Gestoorde mensen die los op straat rondlopen, in plaats van bij deze of gene geestelijke gezondheidsinstantie een 'duidelijke hulpvraag' te komen formuleren.

https://www.nrc.nl/nieuws/1994/06/08/zorgmijders-verpesten-leven-van-hun-buren-7227478-a734396,

Zorgmijders, ook wel zorgwekkende zorgmijders genoemd hebben ernstige problemen, maar ontberen om allerlei redenen hulp. In de literatuur vinden we verschillende omschrijvingen van zorgmijders.

http://www.kenniscentrum-ouderen.nl/smartsite.dws?id=64389