zorgwerker


zorgwerker 1.0

(neologisme)

iemand die in de zorg werkt, bijvoorbeeld als alfahulp of verpleegkundige

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zorgwerker…

is een persoon

  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] werkt in de zorg
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een alfahulp of een verpleegkundige

    Algemene voorbeelden


    Zorgverzekeraar Agis en diverse zorginstellingen in de regio Utrecht willen personeel werven in Turkije en Marokko. In Turkije staan inmiddels veertig opgeleide medewerkers klaar om bij onder meer Thuiszorg Stad Utrecht aan de slag te gaan [...]. Agis heeft de nodige argumenten om personeel in Turkije en Marokko te werven. De belangrijkste reden is het personeelstekort [...]. De zorgwerkers uit Turkije en Marokko moeten volgens Habicht 'ambassadeurs' worden, die hun landgenoten in Nederland moeten overhalen ook in de zorg aan de slag te gaan.

    Reformatorisch Dagblad,

    Een zorgwerker van Domicura uit Maastricht vond het niet te rijmen dat thuiszorgers salarisvermindering of ontslag moeten accepteren terwijl bestuurders zoveel verdienen: 'Wij als thuiszorgers moeten 20 procent loonverlaging accepteren terwijl we al zo weinig verdienen.'

    http://socialisme.nu/blog/nieuws/36208/rechtse-politici-doof-op-strijdbaar-zorgprotest/,

    Zwarte lijst voor zorgwerkers. Werkgevers in de zorg kunnen personeel dat cliënten besteelt op een zwarte lijst zetten. De onbehoorlijke medewerkers komen zo terecht in een zogeheten 'waarschuwingsregister'. Regionale Werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt introduceerde het nieuwe register woensdag als preventiemiddel tegen criminaliteit door medewerkers in de zorg.

    http://pwdegids.nl/artikel/stelende-zorgwerker-op-zwarte-lijst/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2002