zoutgehalte


zoutgehalte 1.0

gehalte aan zout; hoeveelheid zout, beschouwd in verhouding tot de gehele hoeveelheid stof, waarvan het een bestanddeel uitmaakt; mate waarin zout in iets aanwezig is; hoeveelheid zoutbestanddelen in iets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zoutgehalte…

is een gehalte; is een hoeveelheid

  • [Samenstelling] bestaat uit een hoeveelheid zout
  • [Omvang abstract] is de mate waarin zout in iets aanwezig is

    Hoofdsemagram: gehalte


    Algemene voorbeelden


    Van de bloempoliep bestaan er naakte soorten, soorten met een hoornachtig en soorten met een kalkskelet. De laatste kunnen riffen maken, mits het water een normaal zoutgehalte, een vrij hoog zuurstofgehalte, voldoende licht voor de in symbiose levende algen en een temperatuur van tenminste achttien graden Celsius heeft.

    http://home.planet.nl/~info.kneepkens/org/oenology/oen_bod5.html

    Binnendijks gelegen, brakke gebieden zijn gebieden waar als gevolg van zoute kwel verzilting optreedt. Deze gebieden worden gekenmerkt door een variërend zoutgehalte in water en bodem.

    http://www.zoetzout.nl/index.html?page=http://www.zoetzout.nl/herstel2.html

    Tenslotte is het zoutgehalte bij biologische kaas in de regel geringer (1,7-2%) dan bij gangbare kaas (3,2-3,4%), wat de smaak ten goede komt.

    http://www.nieuweband.nl/dnbpubl/kaas.htm

    De term "dorstlesser" is overigens misleidend want deze dranken zullen de dorst niet lessen en zelfs dorstgevoelens oproepen vanwege hun relatief hoge zoutgehalte.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/voeding/

    Is de Commissie van plan initiatieven te nemen om de voedingsindustrie te verplichten deze hoge zoutgehalten terug te dringen?

    http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lang=nl&ihmlang=nl&lng1=nl,nl&lng2=da,de,el,en,es,fi,fr,it,nl,pt,sv,&val=341524:cs&page=,

    Doordat teveel zoet water wordt opgepompt kan van alle kanten zout water opdringen. Uit het westen is dat zeewater met een zoutgehalte van 35.000 ml/l, uit het oosten grondwater met een zoutgehalte van 1500 mg/l en uit de diepe ondergrond water met zoutgehaltes variërend van 5000 tot 60.000 mg/l.

    NRC,