zoutlaag


zoutlaag 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

dikke, laagvormige zoutafzetting die zich onder de grond of aan de oppervlakte bevindt; bodemlaag van natuurlijk zout

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zoutlaag…

is een laag

  • [Omvang concreet] is vaak dik
  • [Samenstelling] bestaat uit zout
  • [Ontstaan] is ontstaan door zoutafzetting na grootschalige verdamping van zout water
  • [Plaats] kan zich onder de grond of aan de oppervlakte bevinden

Hoofdsemagram: laag


Algemene voorbeelden


Sinds een aantal jaren wordt [...] in het noordwesten van Friesland zout gewonnen uit een zoutlaag die op een diepte van 2.500 tot 3.000 meter ligt.

http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=43388,

In de seismologie jaagt men schokgolven door de bodem en pikt die een eind verder met gevoelige microfoons weer op. Wanneer je die data door een (super)computer jaagt, rolt er een bodemprofiel uit [...]. Daaruit kan een ervaren petroleumjager dan weer afleiden of er een geologische structuur aanwezig is die kan dienen om petroleum te vangen en ter plaatse te houden. Zo is een koepelvormige zoutlaag heel geschikt om als 'vat' voor petroleum te dienen [...]. Of het vat ook vol is, vertelt de seismologie echter niet. Daartoe moet je afgrijselijk dure proefboringen verrichten.

De Standaard,

Zij vergeten daarbij te vermelden dat zijzelf altijd hebben geweigerd die afval in veilige ondergrondse opslagplaatsen te laten opslaan, afgeschermd door klei- of zoutlagen.

http://www.vlaamsblok2003.be/pdf/verkiezingsprogramma.pdf

Toen lang geleden in het noordwesten van het Amerikaanse Utah het meer Lake Bonneville opdroogde en verdween, ontstond de Bonneville-zoutvlakte. Het kurkdroge gebied heeft een oppervlakte van 412 km² met op sommige plaatsen een bijna twee meter dikke zoutlaag.

http://www.p-magazine.be/blog/naft-en-zout,

zoutlaag 2.0

hoeveelheid van enige soort zout, die meestal dun is en over of onder iets ligt dan wel iets in enige richting bedekt; dunne laag zout over of onder iets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zoutlaag…

is een laag

  • [Omvang concreet] is meestal dun
  • [Samenstelling] bestaat uit een zoutsoort
  • [Plaats] ligt over iets heen of onder iets of bedekt iets in enige richting

    Algemene voorbeelden


    Geperste caviar is duur en heeft een sterke caviarsmaak. Het zouten duurt slechts 10 minuten en wordt handmatig gedaan. Men spreidt de caviar uit en wrijft hem in met een nauwkeurig gedoseerde zoutlaag.

    http://www.delicatessenhuis.nl/

    Zo krijgt de vis een frisse smaak. Leg aluminiumfolie op een bakplaat. Leg voor elke vis een ongeveer 1 cm dikke zoutlaag op de bakplaat.

    http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=118570,

    De tenten moesten we afspoelen, want daar zat een aardige zoutlaag op. Wat wil je als je maar 300 m van het strand afzit? En de zee af en toe flink tekeer kan gaan met een straffe wind?

    http://www.getjealous.com/getjealous.php?action=messageboard&go=iceman&page=2,

    In dit meertje zijn bij laagwater boomstammen te zien van het oerbos dat hier duizenden jaren voor onze jaartelling stond. Bij warm weer is zelfs het zilte kwelderwater uit die tijd zichtbaar als witte zoutlaag op de boomstammen.

    http://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/Noard%20Fryslan/Meer%20info.aspx

    Bij 'normale' gladheid op de wegen is het strooien van zout voldoende om de gladheid voor te zijn of op te lossen. Bij sneeuwval is dat een stuk lastiger. Voordat het gaat sneeuwen zorgen we ervoor dat er een zoutlaag op de weg ligt, zodat de sneeuw niet aan het wegdek plakt en makkelijk kan smelten.

    http://www.nieuwsbank.nl/inp/2009/01/08/R098.htm,

    Er kan zich een zoutlaag vormen op de remschijven en op de remblokken, waardoor de wrijvingscoëfficiënt tussen remschijf en remblok duidelijk minder wordt.

    http://www.smart.nl/manual-cars/ba/smart/451/nl/in-depth/d822e24700.shtml

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding