zoutmeer


zoutmeer 1.0

afbeelding

Bron: sharon shlomo
( Publiek domein )

meer dat bestaat uit zouthoudend water; meer met zout water

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zoutmeer…

is een meer; is een water

  • [Doel of bestemming] wordt soms gebruikt voor zoutwinning
  • [Ontstaan] ontstaat vaak door uitdroging van een zee of door aanvoer van zouthoudend water
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] bevat zouthoudend water; heeft geen afwatering naar zee waardoor het zoutgehalte hoger kan worden
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld de Dode Zee (Jordanië en Israël), Tuz Gölü (Turkije), het Aralmeer (Kazachstan/Oezbekistan), het Balkasjmeer (Kazachstan) en het Great Salt Lake (Verenigde Staten)

Hoofdsemagram: meer


Algemene voorbeelden


Bonaire bezit een flink aantal zoutmeren (saliñas). Deze saliñas bevinden zich voornamelijk in het noorden van Bonaire in het Washington Slagbaai National Park. Een zoutmeer is een binnenmeer waar wel water kan instromen maar geen water kan uitstromen.

http://www.bonaireparadise.nl/bonaire/geschiedenis/

Als we dit zeer hete klimaat combineren met de super lage ligging is het niet verwonderlijk dat er zoutmeren ontstaan: zout wordt aangevoerd tijdens zeldzame regenbuien en met grondwater, maar vooral tijdens (geologisch gezien) regelmatige overstromingen vanuit de Rode Zee. Al dat zout blijft achter zodra het water verdampt en vormt prachtige zoutmeren.

http://www.ontdekafrika.nl/artikel-94-de-heetste-plaats-op-aarde-de-danakil-depressie.html

Saliñas zijn ontstaan toen de zeespiegel daalde. Het zeewater dat eerst in inhammen en valleien stond trok zich langzamerhand terug. Op de grens tussen vallei en zee groeide een dam of dijk van koraal die uiteindelijk de vallei helemaal van de zee afsloot [...]. Achter de dammen en dijken ontstonden saliñas of zoutmeren.

http://www.stinapa.org/pdfs_columns_2009/FINAL-COLUMN-NEDL-14-2009.pdf,

Het Tuz Gölü (Turks voor "zoutmeer") is het tweede grootste meer in Turkije, gesitueerd in Centraal-Anatolië. Het meer is voor de grootste tijd van het jaar ondiep (1 tot 2 m) [...]. Het water is extreem zout, in die zin dat er zelfs tijdens de zomer een zoutlaag van 30 cm overblijft als het meeste water verdampt. Het is dan ook evident dat zoutwinning een belangrijke industriële activiteit is in de regio.

http://www.mavanvliet.nl/turkije/pagina33.html

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • zoutmeren en zoutpannen

Naar het westen gaat het centrale laagland over in het westelijk plateau, dat grotendeels uit woestijn [...] bestaat, met talloze zoutmeren en zoutpannen en enkele eilandbergen, waaronder Ayers Rock.

http://home.wanadoo.nl/dvision/arjen/australie.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding