zuidwaarts


zuidwaarts 1.0

in zuidelijke richting; naar het zuiden

Algemene voorbeelden


Aan de linkerzijde, zuidwaarts, is het vlakke gedeelte met talrijke dennenwouden, van Belek of Side tot Alanya.

http://www.sunworld.be/intercomfort/index.php?la=1=2=bestemmingen=5=6

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • 10 kilometer zuidwaarts
  • 30 kilometer zuidwaarts
  • 100 kilometer zuidwaarts
  • 1000 kilometer zuidwaarts
  • 1300 kilometer zuidwaarts
  • nog geen kilometer zuidwaarts
  • een paar kilometer zuidwaarts
  • tweehonderd kilometer zuidwaarts
  • veertig kilometer zuidwaarts

Een sterk tsaristisch Rusland heeft in de jaren zestig van de vorige eeuw de grens met het zwakke Chinese keizerrijk zodanig gedicteerd dat de twee noordoostelijke Chinese provincies Jilin en Heilongjiang geen uitgang naar zee hadden en hun handel slechts via het overbelaste Dalian, 1.000 kilometer zuidwaarts in de provincie Liaoning, het land in- en uitkon.

NRC,

Wanneer de dag naar de avondschemering loopt en je de luie ledematen diep laat wegzakken in de comfortabele zetels nabij de open haard van de ontvangstruimte van de hosteria "Rumipamba de las Rosas", in het hart van de Andes, 10 kilometer zuidwaarts van Latacunga, hoofdstad van de provincie Cotopaxi, dan snuif je de Andes op.

De Standaard,

Uitgerekend nú had een van Muteba's assistenten op een kleine verkenningstocht drie half opgevreten maar nog warme kadavers van elanden gevonden en dat op nog geen kilometer zuidwaarts van het acampamento!

Quissama, F. Springer,

De catalogus zegt ook dat er plannen voor een hotel zijn ontwikkeld, wat trouwens in veel meer gevallen het ideaal van lokale overheden blijkt te zijn. Zoals bijvoorbeeld een paar kilometer zuidwaarts langs de Elbe, waar in het dorpje Gauernitz [...] het veel grotere slot Schönburg-Waldenburg wacht op een koper die de gevraagde 20 miljoen mark wil betalen om er vervolgens [...] 'een superhotel' in te richten.

NRC,

De gezamelijke waarde van de pleziervaartuigen die in de baai aangemeerd liggen, evenaart het bruto binnenlands product van Equatoriaal Guinea. Tot afgunst van de duizenden die veertig kilometer zuidwaarts, in Tijuana, van het beloofde land dromen.

De Standaard,

  • zuidwaartse migratie
  • zuidwaartse trek
  • een zuidwaartse trip
  • een zuidwaartse uitbreiding

Euler zette zijn zuidwaartse trek verder en werd vanaf 1845 belast met het turnonderricht van officieren in o.a. Mannheim, Freiburg en Karlsruhe.

http://www.sportimonium.be/Nederlands/XNsportimonium1.htm

Na een overnachting in Dakar en een zuidwaartse trip van 250 km of 5 uren doorheen het bijzonder mooie Senegalese landschap [...], kan je met een genoeglijke zucht het broussestof van je afspoelen onder de heerlijke douche van het hotel "Les Palétuviers".

http://users.skynet.be/schulensmeervissers/in_de_ban_van_de_tropen.htm

Dat je de huidige zuidwaartse uitbreiding van Amstelveen (tot inmiddels bijna aan de bloemenveiling van Aalsmeer!) maar beter niet kunt plegen als Schiphol er inmiddels al vele jaren ligt, is vloeken in de rode kerk.

http://www.in.nl/sites/ontbielzen/bijlage4.htm,

De oorzaak van deze zuidwaartse migratie is mogelijk blootgelegd door archeologisch onderzoek.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • oostwaarts en zuidwaarts
  • zuidwaarts en zuidwestwaarts
  • zuidwaarts of naar het westen

Ontex trekt niet oost- en zuidwaarts om de Belgische markt te overspoelen met goedkope luiers.

De Standaard,

Gingen we nu zuidwaarts of naar het westen?

http://www.xs4all.nl/~astruijs/oost/oost.htm

Zuidwaarts en zuidwestwaarts woedt er ook paniek.

De Standaard,

met werkwoord


  • zuidwaarts afbuigen
  • zuidwaarts boemelen
  • zuidwaarts gaan
  • zuidwaarts lopen
  • zuidwaarts migreren
  • zuidwaarts oprukken
  • zuidwaarts rijden
  • zuidwaarts trekken
  • zuidwaarts varen
  • zuidwaarts vliegen
  • zuidwaarts wieken
  • zich zuidwaarts begeven
  • zich zuidwaarts terugtrekken
  • zich zuidwaarts verplaatsen
  • zich zuidwaarts verspreiden

De magnetische noordpool ligt in Canada, zo'n 1.400 kilometer verwijderd van de geografische noordpool, en die afstand kan voor de vogel de oorzaak zijn van tegenstrijdige informatie. In het hoge noorden kan het verschil in richting aanzienlijk zijn (naargelang de meridiaan waarop men zich bevindt), maar naarmate men zich zuidwaarts begeeft, vallen de richtingen beter samen.

De Standaard,

Een zwakke storing over de Noordzee verplaatst zich zuidwaarts en zal ons weer geleidelijk beïnvloeden.

De Standaard,

Was ik daarvoor drie volle uren zuidwaarts komen vliegen?

In liefdes naam, Greta Seghers,

Álvar Núñez (1507-59). Spaans veroveraar die tijdens de reis naar Florida schipbreuk leed en daarna dwars door Noord-Amerika trok, tot aan Califomië, en vervolgens zuidwaarts afboog.

De grens van glas, Carlos Fuentes,

Er speelt een zachtere wind over het dal, de harde sneeuwkorst wordt gaandeweg dunner, de Resse is gezwollen, voert wild en blij het water zuidwaarts.

Ach, mijn dal, Jan Veulemans,

Dan moet je de immigranten nog enige duizenden jaren geven om langzaam zuidwaarts te migreren.

De Standaard,

Een vlucht flamingo's wiekte langzaam zuidwaarts.

Quissama, F. Springer,

De Tutsi-rebellen rukken ook zuidwaarts op, voorbij Uvira in de richting van Shaba.

De Standaard,

Het Hinayana-boeddhisme verspreidde zich hoofdzakelijk zuidwaarts over Ceylon, Birma, Thailand, Cambodja, Laos en andere delen van Zuid-Azië.

http://www.sgined.nl/,

Het is niet ondenkbaar dat de Bataven - gezien hun militaire functie als grensbewakers - met hun romeinse broodheer mee zijn getrokken toen deze zich (op de vlucht voor het water?) zuidwaarts terugtrokken.

NRC,

Toen hij in de herfst door zijn vader, na een verwoed gevecht om het meesterschap, uit Pulle was verjaagd, was hij met zijn zusje Asera zuidwaarts getrokken, op zoek naar een gunstig territorium.

Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

De trein schudt en boemelt zuidwaarts door een ongerept groen berglandschap met brede dalen, onaangetast door 'barbaarse' industrie en reclame.

NRC,

Voor bijvoorbeeld 550 fr. vaart u vanuit hartje Brussel zuidwaarts naar Ronquières waar de boot over het Hellend Vlak rolt.

De Standaard,

  • de blik zuidwaarts richten
  • zuidwaarts kijken
  • zuidwaarts staren

Parijs zelf. De stad had in die tijd nog een reputatie van zedeloosheid. 'Het hedendaagse Sodom en Gomorra' had een collegeleraar gezegd. Alle bekoringen tegen het zesde en negende gebod kwamen daar vandaan: pikante mode, lichtzinnig toneel, prikkelende lectuur, onzedige films. We geloofden het grif en keken derhalve reikhalzend zuidwaarts.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

Ze voerde niet meer dan een verplicht nummer op: het woord 'Amsterdam', zoals het in haar mond smaakte - gif uit mijn lijf gezogen - in alle toonaarden uitspuwen om er de dreiging van te vernietigen, terwijl die slang daar boven 'de grote rivieren' ineengedraaid op me bleef liggen wachten, staart zuidwaarts mij tegemoet wapperend, kop in het centrum.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

De zestien lidstaten van de NAVO besloten ruim een jaar geleden al op hun top in Brussel om de blik zuidwaarts te richten en te onderzoeken op welke manier kan worden bijgedrage aan veiligheid en rust in het Middellandse-Zeegebied.

NRC,

Dat onder het Duitse voorzitterschap vooral is gedacht aan de relaties met Midden- en Oost-Europa noemde Juppé gisteren begrijpelijk en "ook nodig", maar na de versnelling onder Duitse regie is het nu zaak de blik zuidwaarts te richten, aldus Juppé.

NRC,

met bijwoord


  • meer zuidwaarts
  • (iets, nog) verder zuidwaarts
  • ver genoeg zuidwaarts

Sneeuwuilen hebben een circumpolaire verspreiding in de boomloze gebieden van Scandinavië, Siberië en Noord-Amerika, maar komen ook voor op Groenland en IJsland. De soort is grotendeels afhankelijk van lemmingen en woelmuizen, hoewel het prooienscala groot is. Buiten het broedseizoen trekt ze naar open gebieden meer zuidwaarts.

http://www.vogelbescherming.be/content/index.php?option=content=view=118=61,

Dit betekent dat de Leie meer zuidwaarts, richting Kortrijk Weide, komt te liggen.

http://www.kortrijk-shopt.be/new/website/artikel.asp?ID=91,

De olie uit de Assie Eurolink lijkt inmiddels ver genoeg zuidwaarts te zijn verplaatst om onze laatste concentratie zee-eenden (40.000 exemplaren volgens de laatste vliegtuigtellingen) in de kustwateren van Terschelling en Ameland te hebben bereikt.

http://www.zeevogelgroep.nl/Downloads/Nwsbrfvoorbeeld.pdf,

Iets verder zuidwaarts blijken de akkers op de heuvels wel beplant, maar alle huisjes zijn verlaten.

NRC,

Nog verder zuidwaarts liggen Paso Robles en Santa Barabara.

http://www.wijninfo.nl/site/?db,

We rijden verder zuidwaarts langs de Nijl tot in Aswan.

http://users.telenet.be/tomtorfs/egypte/egypte.html,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • zuidwaarts van iets

Leeuwen waren inderdaad al in geen maanden in deze omgeving gesignaleerd, zei hij, maar uitgerekend nú had een van Muteba's assistenten op een kleine verkenningstocht drie half opgevreten maar nog warme kadavers van elanden gevonden en dat op nog geen kilometer zuidwaarts van het acampamento!

Quissama, F. Springer,

Wanneer de dag naar de avondschemering loopt en je de luie ledematen diep laat wegzakken in de comfortabele zetels nabij de open haard van de ontvangstruimte van de hosteria "Rumipamba de las Rosas", in het hart van de Andes, 10 kilometer zuidwaarts van Latacunga, hoofdstad van de provincie Cotopaxi, dan snuif je de Andes op.

De Standaard,

zuidwaarts 1.1

in de richting van het zuiden gelegen; op het zuiden gericht; zuidelijk

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een zuidwaartse helling

La Comté, gelegen op een zuidwaartse zachte helling, is zeker een bezoek waard.

http://www.vielsalm.be/nl/tourisme/villages/villages_nl.php