zus en zo


zus en zo 1.0

gebruikt als vage identificerende uitdrukking voor een persoon of een zaak waarvan de exacte naam niet ter zake doet of onbekend is

Algemene voorbeelden


Inspecteur zus en zo is laat, ik moet nog een artikel schrijven, waarvoor ik mij eerst nog wil laten masseren, want dat is zoals altijd mijn inspiratiebron.

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

Af en toe kreeg ik dus een fax met "beste Emma, scène zus en zo is wel leuk, maar op het scherm zal ze niet leuk overkomen, want...".

De Standaard,

Hij schreef ze vlotjes op het bord: van 1 x Genesis, 1x Exodus, iets ertussen, 4 x evangelie, zoveel maal brief van apostel zus en zo aan de Romeinen, etc.

Scouting; Kriep; Roodmerk; Mexico; Jozef; Het oog, Peter van Zeeland,

Ik werd door een van mijn meisjes naar de eetzaal geroepen omdat "de vriendin van meneer zus en zo, ik kan zijn naam niet meer over mijn lippen krijgen, klachten over het eten had".

De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

Bij de Japanse ambassade heeft een vriendelijke mevrouw, in de Franse taal en op voornaam ambassadepapier, verklaard dat Fumiyo Ikeda in Fukui is geboren op 23 september 1962, als dochter van zus en zo en si en la, met een zwierige handtekening daaronder en ik heb aangedrongen op veel stempels, zo veel mogelijk stempels.

Werk, Josse De Pauw,

zus en zo 2.0

gebruikt om een niet nader gepreciseerd aantal of een willekeurige hoeveelheid aan te geven

Algemene voorbeelden


Hij had haar verteld wat voor zweep het moest zijn, het moest een zwarte zijn, precies zo lang, met een flapje dat minstens zus en zo breed was.

http://www.xs4all.nl/~tateoac/