zuurstofarm


zuurstofarm 1.0

weinig zuurstof bevattend; veel minder zuurstof dan normaal bevattend; met een geringe hoeveelheid zuurstof

Algemene voorbeelden


In aëroob milieu, de bovenste bodemlaag van het rietveld, wordt ammonium omgezet in nitraat (nitrificatie). Bij volgende bevloeiing wordt het nitraat naar de diepere zuurstofarme lagen gespoeld waar denitrificatie optreedt.

http://www.agris.be/nl/rundvee/mededeling/med_104.htm

De wereld daarbuiten, het leven hiervoor, deze bergen, dat was allemaal onder de oppervlakte van zijn inerte bewustzijn gezakt, tot er alleen nog maar sporen overbleven. Hij wist dat elke minuut dat hij hier boven lag, in deze zuurstofarme zone des doods, er miljoenen hersencellen verloren gingen. Ergens ver weg in zijn hoofd lag hij te kijken hoe hij doodging, vol verschrikking, zelfmedelijden en afschuw.

Bezeten van mij, Nicci French,

De bacterie, van het geslacht Thioploca, werd in de jaren zeventig ontdekt en leeft op 40 tot 280 meter diepte. Hoe hij daar 'aan de kost' komt was voor biologen lange tijd een raadsel. Uit het onderzoek van Henrik Fossing [...] blijkt dat de soort over een zelfs voor bacteriën nogal ongebruikelijke stofwisseling beschikt. Daarmee ziet hij kans om op de schemerige zeebodem, in het zuurstofarme, maar voedselrijke bodemslib, te overleven.

NRC,

En waar zitten de fantastische vriendjes met wie ik dit allemaal zou delen? Die slapen. In de miserabelste, heetste en zuurstofarmste kamer die in Athene te vinden is.

Athenes adem, Wim Neetens,

Als het water maar niet chemisch vervuild is of zuurstofarm en indien er voldoende voedselorganismen zijn van het juiste formaat (> 7 mm) en schuilgelegenheid is in de vorm van modder, veen of onregelmatige bodems van rots of grind, dan kan de paling er leven.

http://home.wxs.nl/~hwdenie/

Vele soorten, zelfs soorten die normaliter niet in het water voorkomen, kunnen zonder problemen lange tijd onder water blijven zonder te ademen. De groene leguaan (Iguana iguana) duikt bij gevaar vanuit de boomkruin het water in en kan daar verschillende uren blijven. Hij redt zich met de zuurstof die opgeslagen zit in zijn longen en weefsels. Meer dan 300 hagedissen en slangen vertonen ook een adaptatie voor het zwemmen in zand (= zuurstofarm).

http://users.skynet.be/vogelspinnenn/terrarium/artikels/therm.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een zuurstofarme atmosfeer

Deze hypoxia-associated factor (HAF) zet het gen voor EPO aan tot EPO-productie als het lichaam in een zuurstofarme atmosfeer komt.

NRC,

Men was erin geslaagd zuurstof te onttrekken aan de voor ademhaling te zuurstofarme atmosfeer.

Van de redding die rechtstreeks uit de hemel zou komen, Karel Sandor,

  • zuurstofarm bloed

Het bloed uit het linker atrium komt uit de longen en is dus voorzien van een flinke hoeveelheid zuurstof. Een deel komt nu terecht in het rechter atrium en wordt er vermengd met het zuurstofarme bloed dat op weg is naar de longen.

http://www.uzleuven.be/UZroot/content/home/wieiswie/diensten/kindercardiologie/ziektebeelden/

Hij gaf geen kik en er sijpelde donker, zuurstofarm bloed uit zijn mond.

Crisis four, Andy McNab,

Als je baby blauwe handjes of voetjes heeft betekent het dat de bloeddoorstroming van de handjes en voetjes vertraagd is. Het zuurstofarme bloed veroorzaakt een blauwe kleur.

http://www.ouder-kindzorg.nl/

De holle ader is een hoofdader die door het middenrif gaat en zuurstofarm bloed vanuit de buikorganen naar hart en longen vervoert.

http://www.qigongcirkel.nl/qigong.html

  • zuurstofarme gebieden
  • een zuurstofarm milieu
  • een zuurstofarme omgeving

Andere bacteriën in zuurstofarme gebieden en algen kunnen uit deze nitraten de stikstof weer vrij maken, ook wel dennitrificatie.

http://www.geo.uu.nl/ngv/index.html

Over het algemeen is wel bekend welke ongunstige processen zich in het diepe water kunnen afspelen (bezinken van slib, ontstaan van nitriet en ammoniak door rotting in een zuurstofarme omgeving).

http://www.duik.net/artikelen/berichten/00000190.htm

Weer ander bacteriën zetten nitraat in een zuurstofarm milieu om in stikstofgas.

http://www.iwbp.nl/zhew/index_zhew.html

Deze bacterie ontwikkelt zich enkel in een zuurstofarme omgeving (in diepe wonden of vervuilde wonden met afstervend weefsel).

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/sport/vaccinatie.htm,

De tandvleeszakken vormen een zuurstofarme omgeving, anaërobe bacteriën groeien er goed.

De Standaard,

Clostridium botulinum kan in een zuurstofarme omgeving leven.

http://www.voedingscentrum.nl/

De nitrificatie vindt plaats in een omgeving waar zuurstof aanwezig is, de denitrificatie in een zuurstofarm milieu.

http://www.iwbp.nl/zhew/index_zhew.html

  • zuurstofarme lucht

Ook al gloeide zijn huid en zou hij de zware, zuurstofarme lucht in plakjes kunnen snijden, het leek wel of zijn zintuigen niet geloofden dat het zo heet was.

Vertraagde roman, Leon de Winter,

Maar de grootste problemen ontstonden door de zuurstofarme lucht en de ijzige temperaturen in de substratosfeer.

http://users.skynet.be/verganeglorie/

In de cellen is het niet alleen koel, maar circuleert ook zuurstofarme en CO2-rijke lucht.

NRC,

Op een bepaalde manier leek het alsof de tijd die hij in de Himalaya had doorgebracht, in dat onbeschermde zonlicht en de zuurstofarme lucht, hem het aura van een stokoude boeddhistische monnik had verleend.

Bezeten van mij, Nicci French,

  • zuurstofarme omstandigheden

Door de afbraak van deze biomassa kunnen zich op en in de bodem snel zuurstofarme omstandigheden voordoen.

http://www.nioo.knaw.nl/nlcemo.htm

Voorbeelden van ongerijpte bodems zijn onder meer, de zogenaamde "blauwe kleien", kleigronden, die langdurig aan zuurstofarme omstandigheden blootgesteld geweest zijn.

http://www.homepages.hetnet.nl/~ridmrt55/

Overdag zijn grote modderkruipers meestal ingegraven in de modder. De soort is aangepast om ook onder zuurstofarme omstandigheden te overleven.

http://www.ravon.nl/vissen.html

  • zuurstofarm water
  • zuurstofarme waters
  • een zuurstofarm vijvertje

De vissterfte is volgens het rapport vooral het gevolg van zuurstofarm water en riooloverstorten.

Meppeler Courant,

Deleu tuitte de lippen, hapte naar lucht als een goudvis in een zuurstofarm vijvertje en liet zijn kin op zijn hand rusten.

Naakte zielen, Luc Deflo,

Botulisme is een soort voedselvergiftiging. Ze wordt veroorzaakt door een micro-organisme dat houdt van onfrisse hoekjes, zoals aarde, zuurstofarm water en uitwerpselen.

De Standaard,

Goudvissen, tilapia's en nog een paar andere vissoorten zijn in staat om hun stofwisseling lager te zetten wanneer ze in zuurstofarm water vertoeven.

De Standaard,

De grote modderkruiper komt voor in traagstromend en stilstaand voedsel- en plantenrijk water met een dikke modderlaag en veel plantenresten. In de winter en tijdens droogteperiodes graaft de vis zich in de modder in. Vooral in zuurstofarme waters maakt hij intensief gebruik van darmademhaling.

http://www.instnat.be/docupload/1081.pdf,

In zuurstofrijk water trekken de kieuwen samen, maar in zuurstofarm water zetten de kieuwen uit.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

De Suiker Unie in Groningen heeft door een menselijk fout anderhalf miljoen liter zuurstofarm, met slib vervuild water geloosd op het Hoendiep.

Meppeler Courant,

met bijwoord


  • tamelijk zuurstofarm
  • te zuurstofarm

Men was erin geslaagd zuurstof te onttrekken aan de voor ademhaling te zuurstofarme atmosfeer.

Van de redding die rechtstreeks uit de hemel zou komen, Karel Sandor,

Van goudvissen en tilapia's (een tropische vis die voor de restaurants gekweekt wordt) is geweten dat ze kunnen leven in water dat voor andere vissen te vuil en te zuurstofarm is.

De Standaard,

Het bewuste kustgebied heeft een primaire produktie die tot de hoogste ter wereld behoort en de snelle mineralisatie van de vele geproduceerde koolstofverbindingen maakt de zeebodem tamelijk zuurstofarm.

NRC,

met werkwoord


  • iets zuurstofarm verpakken

In de praktijk betekent dit het leveren van verse gesneden friet zonder conserveringsmiddelen die toch voldoende houdbaarheid heeft. Dit doen we door ons hele proces van schillen tot afleveren te koelen en het product zuurstofarm te verpakken.

http://www.gielke.nl/

Aan het eind van de bewerking wordt de friet zuurstofarm verpakt om hem langer houdbaar te maken.

http://www.gielke.nl/

met ander, nevengeschikt adjectief


  • zuurstofarm en zuur
  • zuurstofarm of zuurstofloos

Veenmossen verzuren hun directe omgeving door in ruil voor andere kationen [...], waterstofionen uit te scheiden. Op deze manier ontstaat op plekken waar veenmossen groeien een (nog) natter, zuurstofarm en zuur milieu.

http://www.kennislink.nl/web/show?id=99150=content=811=99149

Het onder zuurstofarme of -loze omstandigheden verwerken van afvalstoffen door middel van thermische ontleding, waarbij de vrijkomende vaste, vloeibare of gasvormige reactieproducten worden aangewend als brandstof, grondstof of tussenproduct.

http://www.milieutotaal.nl/index2.htm