zuurstofloosheid


zuurstofloosheid 1.0

( Gezegd van water, wateroppervlaktes vooral)
het zonder zuurstof zijn; toestand die gekenmerkt wordt doordat het genoemde weinig of geen zuurstof bevat; het zuurstofloos zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zuurstofloosheid…

is een toestand

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door een gebrek aan zuurstof

    Algemene voorbeelden


    De mooie Grevelingen wordt tijdens warme perioden in de zomer geteisterd door problemen met zuurstofloosheid. Diepere waterlagen hebben te weinig uitwisseling met de oppervlakte en worden zuurstofloos. Dit veroorzaakt ecologische problemen, waaronder grootschalige sterfte van het bodemleven.

    http://www.orca-bree.be/nieuws.aspx?id=827,

    Aanpak van zuurstofloosheid in de diepere delen van het meer is de belangrijkste reden om het getij terug te laten keren. Hierdoor komt het water weer in beweging en worden ook diepere stukken weer van zuurstof voorzien.

    http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/grevelingen/7733370/Zuurstofloosheid-vormt-voor-vissers-grote-bedreiging.ece,

    Diverse energiecentrales lozen hun overtollige warmte op het oppervlaktewater. Dit heeft als gevolg dat de temperatuur van dit water gaat stijgen. Als gevolg hiervan kan zuurstofloosheid ontstaan en kunnen bepaalde soorten planten explosief gaan groeien.

    http://www.hydrology.citg.tudelft.nl/info.htm

    Onder impuls van een strengere milieuwetgeving heeft de industrie een aantal noodzakelijke ingrepen doorgevoerd. Dit vertaalt zich in een verbeterde waterkwaliteit: de periode van zuurstofloosheid is korter geworden, de concentraties aan polluenten zijn gedaald [...]. Toch zal er nog heel wat water naar zee moeten vloeien vooraleer we terug kunnen spreken van een propere Schelde. Het zuurstofgehalte moet blijvend op een hoger peil komen te liggen, iets wat waarschijnlijk pas echt kan gerealiseerd worden wanneer het waterzuiveringstation 'Noord' te Brussel operationeel zal zijn.

    http: //www. vliz. be/docs/Nieuwsbrief/12_het_labo_n3_2001. pdf,

    Daarnaast maakt Delfland afspraken met gemeenten over het verwijderen van kroos. Naast hoge watertemperaturen zorgt kroos namelijk voor zuurstofloosheid van het water.

    http://www.hhdelfland.nl/actueel/@37968/zuurstofloos-water/

    Zo hebben hoge fosfor- en stikstofgehaltes explosieve algengroei tot gevolg, met alle gevolgen van dien (zuurstofloosheid, verbraseming).

    http://www.hydrology.citg.tudelft.nl/info.htm