zwarthandel


zwarthandel 1.0

het kopen of verkopen van illegale waren of van waren die zelf legaal zijn maar onwettig worden verhandeld om wetgeving of belasting te omzeilen; illegale handel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zwarthandel…

is handel; is een activiteit

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gebeurt vaak tegen woekerprijzen
  • [Object betroffen] heeft betrekking op onwettelijke, bv. gestolen of verboden, koopwaar of op wettelijke waren die op illegale wijze op de markt worden gebracht, bv. om wetgeving, belastingen of van overheidswege opgelegde restricties zoals rantsoenering, te omzeilen
  • [Waardering] wordt zeer negatief gewaardeerd

    Algemene voorbeelden


    Sommige eBay-handelaren strijken fikse winsten op door zich als particuliere verkopers voor te doen en hun verdiensten niet op te geven bij de belastingdienst. Naast particulieren bieden duizenden handelaren artikelen te koop aan via de online veiling eBay [...]. Het gros van de handelaren draagt keurig omzetbelasting af, maar een klein deel probeert de belasting te ontlopen via zwarthandel.

    http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=167847,

    De handel mocht uitsluitend binnen plaats vinden en alleen in toegestane vogelsoorten. De politie en de Algemene Inspectie Dienst (AID) controleeerden op zwarthandel.

    Meppeler Courant,

    "De wet is dodelijk voor de kleine kwekers. Vanaf drie nesten moet je een erkenning aanvragen. Want dan val je onder de handelswetgeving. Dat betekent een handelsregister, btw enzovoort. Wie geen erkenning heeft mag ook geen publiciteit meer maken. Volgens mij werkt zo'n wetgeving de zwarthandel alleen maar in de hand."

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • zwarthandel in drugs
    • zwarthandel in muziek
    • zwarthandel in proviandvoorraden
    • zwarthandel in tickets

    PSV, Ajax, Feyenoord en de KNVB hebben het initiatief genomen om de zwarthandel in voetbaltickets fors te verminderen [...]. Personen die toegangsbewijzen - buiten de privésfeer - overdragen aan organisaties die de tickets vervolgens tegen een forse meerprijs weer op de markt brengen, handelen in strijd met de KNVB Standaardvoorwaarden en lopen het risico om voor 18 maanden een stadionverbod te krijgen en € 450,- boete!

    http://www.ticketbox.nl/informatie-zwarthandel,

    Hij werd uit dienst ontslagen vanwege beschuldigingen van zwarthandel in proviandvoorraden van het leger.

    http://www.groene.nl/2004/19/De_onderkant_van_Europa_7,

    Het stoppen van de zwarthandel in drugs.

    http://www.vkblog.nl/bericht/247655/Merkel,_Sarkozy,_Balkenende,_ze_lichten_ons_op,

    De cd met de filmmuziek ging in Griekenland zowat zestigduizend keer over de toonbank en haalde daarmee platina. Voor een soundtrack is dat toch wel uitzonderlijk, zeker in een landje met tien miljoen inwoners en een bloeiende zwarthandel in gepirateerde muziek.

    http://www.skopos.be/GrMuziek/MaandOverzicht/Jaar_2007/oktober2007.html,