zwavelarm


zwavelarm 1.0

( Gezegd van brandstoffen, maar ook wel van voedsel)
weinig zwavel bevattend; met een geringe hoeveelheid zwavel
Vaak in attributief gebruik.

Algemene voorbeelden


Vanaf 2009 worden benzine en dieselbrandstof verplicht zwavelarm in de landen van de Europese Unie.

http://archief.nrc.nl/index.php/2001/December/13/Economie/15/Brussel%3A+benzine+moet+zwavelarm/check=Y,

De Shell Pura die in Nederland als zwavelarm verkocht wordt, is niet zwavelarm genoeg voor die motor.

http://www.autotrack.nl/autogids/nieuws/4130

Biodiesel is zwavelarm en biologisch afbreekbaar.

http://www.refdag.nl/nieuws/economie/producenten_biodiesel_slaan_handen_ineen_1_233344,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • zwavelarme benzine

Bovendien is inmiddels ook voldaan aan een andere voorwaarde voor een optimaal werkende directe benzine-inspuiting: een brede beschikbaarheid van zwavelarme benzine.

http://www.audi.nl/nieuws/?/nieuws/nieuws_item0.html,

Momenteel is in de tankstations ook zwavelarme benzine verkrijgbaar die accijnsvoordeel geniet in vergelijking met benzine met een hoger zwavelgehalte.

http://www.emis.vito.be/boss/,

Het gebruik van minder vervuilende brandstoffen (zoals zwavelarme benzine) kan worden bevorderd door strengere eisen te stellen aan brandstofleveranciers en door 'vergroening' van de accijnsheffing.

http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

  • zwavelarme brandstof

Bijna onopgemerkt schakelde de Belgische dieselrijder de voorbije dagen over op iets duurdere, maar milieuvriendelijke zwavelarme brandstof.

De Standaard,

De samenstelling van benzine is in de loop van de jaren veranderd. In eerste instantie om de prestaties te verbeteren, maar de jongste jaren ook om de impact op het milieu te minderen: # alle benzine is loodarm, # het gehalte aan benzeen is flink verlaagd, # zwavelarme brandstof (Super 98 RON - 50S) om het gebruik van een katalysator voor het voldoen aan de Euro-4 emissienorm mogelijk te maken.

http://www.emis.vito.be/boss/,

  • zwavelarme diesel

De overschakeling naar zwavelarme diesel verklaart waarom de minimumprijs van diesel aan de pomp de voorbije week tot tweemaal toe de hoogte inging.

De Standaard,

Zwavelarme diesel reduceert de emissie van roetdeeltjes en maakt het gebruik van katalysatoren en deeltjesfilters in de uitlaat mogelijk.

http://www.emis.vito.be/boss/,

Zwavelarme diesel is een eerste stap naar een schoner leefmilieu.

De Standaard,

Het slome, ploffende imago heeft de dieselauto achter zich gelaten dankzij geavanceerde inspuitingstechnieken. En daardoor zijn dieselauto's ook steeds schoner geworden. Ze zijn ook schoner dankzij de introductie van zwavelarme diesel.

de Volkskrant,

Vanaf volgend jaar beloont het kabinet vrachtrijders die zwavelarme diesel gebruiken door de accijns hierop extra te verlagen.

Het Parool,

Ook voor de dieselrijders onder de automobilisten schemert straks voordeel achter het brandstofakkoord met de transportsector. De overheid geeft namelijk volgend jaar 8,5 cent per liter subsidie op zwavelarme diesel.

Brabants Dagblad,

In 2005 is zwavelarme diesel verplicht in Europa.

Brabants Dagblad,

  • zwavelarme dieselolie

Sinds zwavelarme dieselolie in 1996 verplicht werd, stoten dieselauto's vrijwel geen zwavel meer uit.

http://www.milieucentraal.nl/download/autokopen.pdf,

Stimulering met ingang van 1/1/2001 van zwavelarme dieselolie, in eerste instantie voor de vrachtauto's en autobussen.

Staatscourant,

  • zwavelarme gasolie

De zwavelarme gasolie met maximaal 10 ppm die de EU vanaf 2012 voor de binnenvaart verplicht heeft gesteld, is motortechnisch goed te doen. Dat stelt althans een onderzoek vorig jaar door onder andere TNO.

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:ib8-_jogqDQJ:www.nove.nl/xu/document/cms/streambin.asp?requestid%3DC04770D8-71E6-4E40-84C9-F23F6DCA8111+zwavelarm&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESgsURD9ki6qQwPnBcF8SIfLLV0yLrYHdM5w_PgiaMaGDAHQI4TMIWr9idA6ibxD1aX7idqJ6a-9XObtiPDs102QEBsHKiT1h9ayiVEwGXHHQZB4u2WW6ECY5UJ4VaEWV6kP-4E6&sig=AHIEtbS5e7gu5hPjpPnHvuYNn6lPtM0hsQ,

  • zwavelarme kerosine

Vertegenwoordigers van Rolls Royce en Pratt Whitney, die vooral motoren voor grotere toestellen bouwen, zeggen dat hun straalmotoren ook met zwavelarme kerosine goed functioneren.

NRC,

  • zwavelarme stookolie

Op volle zee is de uitstoot van die SO veel minder schadelijk dan in havens of in Het Kanaal en je zou bijvoorbeeld kunnen verordonneren dat de schepen op die plaatsen moeten overschakelen op zwavelarme stookolie.

NRC,

Het aktieplan omvat verder eisen over een eenvormige Europese nitraatnorm voor bladgewassen, de verlaging van het btw-tarief op sierteeltprodukten, geen eurovignet voor voertuigen gebruikt in land- en tuinbouw, de aksijnsvrijstelling op zwavelarme stookolie, een uitbreiding uittredingsregeling, vrijstelling van sociale bijdragen en overbruggingskredieten.

De Standaard,

  • zwavelarm voedsel

De stank van varkensmest kan met tachtig procent worden teruggebracht als de beesten zwavelarm voedsel krijgen. Ook de uitstoot van ammoniak kan daarmee worden teruggedrongen.

http://opmerkelijk.nieuws.nl/433526,

met werkwoord


  • zwavelarm stoken

'Het ministerie van Verkeer en Waterstaat spreekt van zwavelarme brandstof, maar daar is met 1,5 procent geen sprake van. In het wegverkeer geldt een norm die honderden malen lager ligt. Daar wordt zwavelarm gestookt'.

http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=4847,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • zwavelarm en zwavelrijk

Vliegtuigen die afwisselend getankt worden met zwavelarme en zwavelrijke brandstof ondervinden geen nadelige gevolgen.

NRC,

Vaste verbindingen