zwerfkapitalist


zwerfkapitalist 1.0

(neologisme)

instelling die bedrijven opkoopt om er in korte tijd winst mee te maken en ze daarna weer snel afstoot

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zwerfkapitalist…

is een instelling; is een organisatie

  • [Activiteit of handeling] koopt bedrijven op om er in korte tijd winst mee te maken en stoot ze daarna weer snel af

    Algemene voorbeelden


    Zo'n twee jaar gelden maakte de toenmalige Duitse SPD-voorzitter Müntefering de beroemde vergelijking tussen zwerfkapitalisten en locusts, oftewel sprinkhaanzwermen. Zijn stelling was dat private equity- en hedgefondsen (in dit artikel zwerfkapitalisten genoemd) als een plaag op bedrijven neerstrijken, alles kaalvreten en daarna verdergaan naar het volgende slachtoffer.

    http://www.managementsite.nl/606/strategie-bestuur/locusts-locus.html,

    De mogelijkheid bestaat dat Ahold van de beurs verdwijnt, nu het voedselgroothandel US Foodservice in de uitverkoop doet. Brutale zwerfkapitalisten (hedgefondsen) deinzen tegenwoordig niet terug voor miljardenovernames van hele bedrijven. Geld hoeft geen probleem te zijn.

    http://vorige.nrc.nl/krant/article1740525.ece,

    Ongeduldige Britse en Amerikaanse geldbeheerders voeren de druk op Nederlandse bedrijven op. Ze willen geld zien. Ze hebben 't geld. Ze hebben 't jachtinstinct. En ze hebben 't tij mee. Amerikaanse en Britse zwerfkapitalisten, die over de wereld struinen op zoek naar snel rendement, bonken op de deur. Nederland heeft hen wat te bieden. Bedrijven hebben de luiken open gegooid. Meer transparantie. Meer macht voor aandeelhouders. Meer Angelsaksische verhoudingen. Topmanagers geven beleggerswensen de voorrang.

    NRC,

    Er is een groot verschil tussen een durfkapitalist die zijn geld steekt in een bedrijf met veel risico en, in de woorden van de FNV, zwerfkapitalisten die bedrijven opkopen om die te slopen en zo op de korte termijn heel veel winst te maken. Dat is economisch gezien onproductief. Veel mensen nemen aanstoot aan de economische schade door het slopen van zwerfkapitalisten. De FNV heeft een zevenpuntenplan bedacht om de zwerfkapitalisten aan te pakken. Is de minister bereid om dit plan over te nemen en om werk te maken van het bestrijden van de zwerfkapitalisten?

    http://www.polidocs.nl/Uitspraak.php?Uid=HAN8023A04.xml%2336

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006