zwerflawaai


zwerflawaai 1.0

(neologisme)

lawaai dat plotseling en onverwachts opduikt en waarvan onduidelijk is hoe lang het duurt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zwerflawaai…

is lawaai

  • [Oorzaak] wordt bv. veroorzaakt door langslopende groepjes mensen of door langsvarende bootjes met harde muziek
  • [Duur] heeft een onbepaalde duur
  • [Tijd] vindt plaats op een onbepaalde tijd, vaak 's avonds of 's nachts
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] duikt plotseling en onverwachts op
  • [Waardering] wordt als hinderlijk ervaren

Hoofdsemagram: lawaai


Algemene voorbeelden


Zwerflawaai is geluidsoverlast die zomaar op kan duiken en waarvan niet duidelijk is hoe lang hij zal aanhouden. Zwerflawaai is onvoorspelbaar en ongrijpbaar, het verplaatst zich; per auto of te voet, soms zelfs per fiets. Maar veruit het populairste vervoermiddel van Amsterdams zwerflawaai is de boot.

http://www.hanshogenkamp.nl/?p=1041,

Zo'n vaartuig kan, geheel volgens de definitie van zwerflawaai, zomaar besluiten ergens aan te meren, en daar voor onbepaalde tijd blijven liggen, afhankelijk van hoeveel mensen er moeten plassen, of er flessen rosé bijgekocht moet worden, en hoe lang er nog zon is aan die kant van de gracht. Maar een ding is zeker: vroeg of laat zal het lawaai weer verder zwerven.

http://www.hanshogenkamp.nl/?p=1041,

Ineens is het er. Midden in de nacht. Een groepje, meestal mannen, komt luid schreeuwend langs [...]. Of er vaart een boot of bootje door de gracht waar je woont, of wandelt: hetzelfde laken en pak, vaak aangevuld met loeihard versterkte muziek. Midden in de nacht is natuurlijk wel heel lastig, want je kan er knap wakker van worden. Maar ook overdag en 's avonds zijn zulke geluidsexplosies geen uitzondering in stedelijke gebieden, met name rond de uitgaanscentra, en ver daarbuiten [...]. Ik ben geneigd dit fenomeen zwerflawaai te noemen.

http://www.oudestadt.net/leidseinlast/lib/exe/fetch.php?media=20110526-zwerflawaai_doc.pdf,

Bij veel soorten lawaai valt redelijk makkelijk aan te geven wanneer het plaatsgrijpt. Bij het lawaai waar deze notitie [...] over gaat is dat moeilijker. Vandaar dat ik het zwerflawaai noem. Het kan een paar uur rustig zijn tot er ineens achter elkaar boten en bootjes langskomen waar de muziek en het geschreeuw vanaf knalt, of passanten op straat die midden in de nacht, vlak onder waar je slaapt, met elkaar nog eens wat luidkeels uit te praten hebben. Wanneer het optreedt is onvoorspelbaar.

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2009