zwerfzwangere


zwerfzwangere 1.0

((vooral) in Nederland; neologisme)

zwangere vrouw die bij gebrek aan voldoende verloskundigen of huisartsen voor een thuisbevalling op zoek moet naar een ziekenhuis waar zij onder deskundige begeleiding kan bevallen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zwerfzwangere…

is een vrouw; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zwanger; is op zoek naar een plek om onder deskundige begeleiding te bevallen
  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Voor het eind van het jaar bestaat het fenomeen 'zwerfzwangeren' niet meer in de regio Utrecht. Het komt dan niet meer voor dat vrouwen met barensweeën zich melden bij een ziekenhuis en te horen krijgen dat er geen plek is en moeten 'rondshoppen'.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/1982063/2009/04/02/Geen-nee-meer-voor-zwerfzwangere.dhtml,

    Vrij onbekend zijn de zwerfmeiden die zwanger raken zonder dat ze voorzieningen hebben om in hun eigen bestaansrecht en dat van hun aankomende kind te voorzien. Dankzij ervaringen vanuit de hulpverlening ontstond het plan om een film te maken over jonge zwervende meiden, ook wel zwerfzwangeren genoemd.

    http://www.poldox.nl/zwerfzwangeren/

    Vroeger was ze lerares op een basisschool geweest, maar nu werkte ze met tienermoeders en zwerfzwangeren.

    https://books.google.nl/books?isbn=9023448286,

    Aanvankelijk zou ze thuis bevallen met de huisarts, maar die gaf zeven weken geleden te kennen dat hij stopt met de verloskunde. M. moest op zoek naar een verloskundige in de stad en bevalt nu noodgedwongen in het ziekenhuis [...]. De beroepsvereniging van verloskundigen, de KNOV, heeft zelfs al jargon voor het probleem. "We noemen ze zwerfzwangeren", zegt directeur Jan van Gorp. Hij doelt op gezonde zwangere vrouwen, voor wie geen verloskundige of huisarts beschikbaar is.

    NRC,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2001