zwitserlevengevoel


zwitserlevengevoel 1.0

(business, economie en financiën)

onbekommerd en onbezorgd gevoel, vooral na het pensioen, gebaseerd op het vertrouwen dat men een in financieel opzicht onbezorgde oude dag tegemoetgaat
Het woord zwitserlevengevoel werd vanaf het midden van de jaren tachtig veelvuldig gebruikt in een zeer succesvolle reeks reclamespotjes van het verzekeringsbedrijf Zwitserleven waarin altijd bekende Nederlanders meespeelden.

Algemene voorbeelden


Sinds begin jaren 80 heeft Zwitserleven een succesvolle reclamecampagne lopen rondom de term zwitserlevengevoel. Hierin hebben verschillende bekende en minder bekende Nederlanders een hoofdrol gespeeld.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwitserleven

Ouderen willen in hun Derde Leeftijd graag onbekommerd de kroon op hun leven zetten. Maar worden we van het zwitserlevengevoel werkelijk gelukkig?

http://fritsdelange.wordpress.com/2008/03/02/verschenen-de-armoede-van-het-zwitserlevengevoel-pleidooi-voor-beter-oud-worden/

Polzer is het prototype van een aristocraat, een heer. Het Zwitserleven-gevoel is hem als het ware ingebakken.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010565954:mpeg21:a0308,

Na een Duitse en een Italiaanse is het ditmaal weer de beurt aan een Franstalige Zwitserse afgevaardigde: de vroegere kunstschaatsster Carol Rich, die tegenwoordig een klassieke zangopleiding volgt. Stellig een aardig mens, maar als dit het Zwitserleven-gevoel is, dan pas ik even.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010566341:mpeg21:a0352,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een toekomstig zwitserlevengevoel

Het boekje Hoe word ik een echte vrek? is geschreven voor tweeverdieners die spelen dat zij zuinig zijn. Niet voor de doelgroep waartoe ik hoor. Als de auteurs echt willen weten wat de zin van het bestaan is, raad ik ze aan het geld dat zij overhouden niet te beleggen in aandelen voor een toekomstig Zwitserlevengevoel, maar het te schenken aan goede doelen.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010870731:mpeg21:a0829,