4-3-3


4-3-3 1.0

afbeelding

Bron: Mario Ortegon
( CC BY-SA 3.0 )

(voetbal; sport en recreatie)

als aanvallend en 'typisch Nederlands' beschouwd spelsysteem met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers (een centrale spits en twee vleugelspelers)
In vrij gebruik, maar soms ook op te vatten als een verkorting van 4-4-3-systeem.

Semagram (extra betekenisinformatie)


4-3-3…

is een spelsysteem; is een systeem

   Algemene voorbeelden


   FC Groningen, Vitesse, en Roda JC zijn de laatste ploegen die nog consequent 4-4-2 met een ruit op het middenveld spelen, terwijl FC Utrecht het sporadisch ook nog doet. Verder is de vorig seizoen nog populaire speelwijze weer verdrongen door het 4-3-3.

   http://www.haguecityfirm.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1951:4-3-3-is-niet-meer-wat-het-is-geweest&catid=79:user1category,

   Het moderne 4-3-3 kenmerkt zich vooral door totale beweging. Winterkampioen FC Twente staat wat dat betreft model. Op de rechterflank speelt de linksbenige Bryan Ruiz en op de linkerflank staat de rechtsbenige Miroslav Stoch. De aanval kenmerkt zich vooral door de naar binnenkomende buitenspelers die centrumspits Nkufo steunen en worden bediend door Kenneth Perez.

   http://www.haguecityfirm.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1951:4-3-3-is-niet-meer-wat-het-is-geweest&catid=79:user1category,

   Een ijlings ingelast trainingskamp in de Spaanse zon en een gewijzigde tactiek (4-4-2 in plaats van 4-3-3) boden zondag in de thuiswedstrijd tegen RKC geen soelaas (2-3).

   De Telegraaf,

   Gisteren maakte Advocaat in Lake Nona in een openhartige bui bekend dat hij afziet van het 4-4-2-systeem en toch met vleugelspitsen gaat opereren (4-3-3).

   NRC,

   Wat Cruijff wilde, gebeurde [...]. De 'slechte jongens' gingen over lijken. En het systeem klopte per ongeluk. Dat was helemaal niks bijzonders. Gewoon 4-3-3.

   NRC,

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • 4-3-3 spelen

   Over de tactiek van Oranje wordt volop gespeculeerd [...]. "Het probleem is dat Rijkaard nog niet weet of hij 4-3-3 , 4-4-2 of 4- 3,5- 2,5 wil spelen. Ik denk dat hij met Bergkamp en Kluivert in de spits speelt en Overmars erachter. Maar ik hoop dat hij 4-3-3 speelt".

   Haarlems Dagblad,

   Komend seizoen speelt het team 4-3-3 en afhankelijk van de tegenstander wordt vanaf het middenveld meer aangevallen of meer verdedigd.

   Meppeler Courant,

   Het is belangrijk dat je een systeem speelt dat bij je selectie past. Het is dus zinloos om 4-3-3 te spelen als je geen vleugelspelers in de selectie hebt.

   http://www.voetbalmanager.nl/

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen