4-3-3-systeem


4-3-3-systeem 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

als aanvallend en "typisch Nederlands" beschouwd spelsysteem met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers (een centrale spits en twee vleugelspelers)
Ook verkort tot 4-3-3.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een 4-3-3-systeem…

is een spelsysteem; is een systeem

   Algemene voorbeelden


   Martin Jol [...] is er zeker van dat Ajax onder zijn leiding haar offensieve kracht behoudt. Maar hij houdt een slag om de arm als hem wordt gevraagd of dit volgens het traditionele 4-3-3-systeem gebeurt.

   http://www.sportweek.nl/voetbal/97818/Trainer_Martin_Jol_staart_zich_met_Ajax_niet_blind_op_4-3-3,

   In Nederland wordt veel met het 4-3-3-systeem gespeeld [...]. In de aanval is vooral de positie van vleugelaanvallers van belang. Deze kunnen bij wijze van spreken aan de zijlijn staan (met het kalk op de schoenen) maar ook veel meer naar het midden. Hiervan is sprake bij het kerstboomsysteem (4-3-2-1), dan opereren beide vleugelspitsen als een soort aanvallende middenvelders.

   http://www.ksk.be/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=1,

   Het 4-3-3 systeem heeft twee varianten, systeem M (met laatste man) en systeem N (twee mandekkers). Het middenveld moet dermate sterk zijn dat het niet overlopen wordt en de aanval mag niet te zwak zijn, anders heb je niets aan de drie aanvallers. De middelste aanvaller bij het 4-3-3 systeem is geen spits maar een middenvoor.

   http://www.voetbalmanager.nl/

   Martin Jol liet weten dat het 4-3-3 systeem van Ajax wat hem betreft niet heilig is. "Als ik Sulejmani, Suarez en Cvitanich zie, kan het zijn dat 4-4-2 in de beginperiode beter past. Maar of we nu 4-4-2 spelen, en met een ruit op het middenveld of niet: we willen aanvallend blijven spelen".

   http://ajax.netwerk.to/nieuws/artikel/19248_4-3-3%20niet%20heilig%20voor%20Martin%20Jol.php,

   Combinatiemogelijkheden


   in voorzetselgroep


   • in een 4-3-3-systeem (spelen)

   Alleen de organisatie bij balverlies liet nog te wensen over zoals kon verwacht worden voor een nieuwe ploeg in een nieuw 4-3-3-systeem.

   De Standaard,