ALA/Ala


A - In de vorm ALA

ALA 1.0

(politiek en bestuur)

Azië en Latijns-Amerika
Bestuurlijke term die vooral gebruikt wordt met betrekking tot de ontwikkelingshulp.

Algemene voorbeelden


Het meest bekende akkoord is ongetwijfeld de Lomé-Conventie, die sinds 1975 fungeert als navelstreng tussen de EU en niet minder dan 71 landen (oud-kolonies) uit Afrika, de Caraïben en de Stille Zuidzee (de zgn. ACS-landen). In de schaduw hiervan, kwamen later afzonderlijke geografische programma's tot stand met de landen van de Middellandse Zee (MEDA), Azië en Latijns-Amerika (ALA), de landen van Centraal- en Oost-Europa (PHARE) en de landen van de voormalige Sovjetunie (TACIS).

http://www.mo.be/artikel/de-lome-conventie-en-de-andere-eu-samenwerkingsakkoorden,

De landen van de ACP genieten een preferentiële toegang tot de Europese markt in het kader van de Lomé-akkoorden. Voor de landen uit Azië en Latijns-Amerika (ALA) geldt een marktsteun via het minder gunstige Algemeen Preferentiestelsel.

http://www.wereldwijd.be/archief/9903-023.htm,

Het Europees Parlement [...] verzoekt de Commissie een wettelijk bindende verplichting in te stellen voor de deelneming van zuidelijke NSA's in alle samenwerkingsovereenkomsten en -programma's van de EG (ALA, MEDA, TACIS, CARDS, enz.) overeenkomstig het model van de Cotonou-overeenkomst.

http://www.europarl.eu.int/meetdocs/committees/deve/20030611/496881nl.pdf,

De overige 2 miljard euro zijn de fondsen die worden verdeeld over geografische (Middellandse Zee en ALA) en horizontale programma's (samenwerking met NGO's, gedecentraliseerde samenwerking, tropische wouden, vrouwen, milieu, mensenrechten, ...).

http://www.wereldwijd.be/archief/9903-023.htm,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


ALA 2.0

(chemie en mineralogie)

(Engels) alpha-Linolenic acid; alfalinoleenzuur, meervoudig onverzadigd vetzuur dat mensen en zoogdieren nodig hebben, maar zelf niet kunnen aanmaken (een zogeheten essentieel vetzuur) en dat voorkomt in sommige plantaardige oliën, in een hoge concentratie met name in lijnzaadolie, en verder bijvoorbeeld in walnoten

Algemene voorbeelden


Alfa-linoleenzuur (Engels: α-Linolenic acid, ALA) is een essentieel vetzuur voor mensen en zoogdieren, wat betekent dat het lichaam het niet zelf kan maken. Voor optimale groei en conditie is 0,5 procent van de energie-inname per dag nodig, wat voor een volwassene neerkomt op ongeveer 2 tot 3 gram per dag. Er is nog één ander essentieel vetzuur, linolzuur.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfa-linoleenzuur,

Onlangs volgde een groep Franse onderzoekers 120 borstkankerpatiënten gedurende een periode van drie jaar. Ze ontdekten dat vrouwen met kleine hoeveelheden ALA (d.i. een Omega-3 vetzuur van plantaardige bron, zoals vlaszaadolie) in het vetweefsel rond de borsten vijf keer zoveel kans hadden uitzaaiingen te krijgen.

http://www.minami-nutrition.com/nl/literatuur/vz_kanker.pdf

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspx

B - Als symbool

Ala 1.0

(chemie en mineralogie)

alanine, eenvoudig, in water oplosbaar aminozuur, dat bijvoorbeeld voorkomt in vlees, vis, eieren en avocado; een van de twintig aminozuren die van nature in eiwitten voorkomen

Algemene voorbeelden


Alanine (afgekort tot Ala of A) is één van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. In zuivere vorm is alanine een goed wateroplosbaar wit, kristallijn poeder.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alanine,

De eiwitbruggen bestaan uit aminozuren. Alle aminozuren hebben een afkorting. Een gedeelte van de eiwitbrug kun je opschrijven als Ala-Glu-Lys-Ala. De afkorting voor alanine is Ala. Glutaminezuur heeft als afkorting Glu. Lysine wordt afgekort door Lys.

http://www.scheikundeinbedrijf.nl/Les/index.rails?id=21&module_id=7

Stoffen waarvan de moleculen zijn opgebouwd uit aaneengeschakelde aminozuurmoleculen noemt men peptiden. Naar het aantal aan elkaar gekoppelde aminozuurmoleculen onderscheidt men bijvoorbeeld di- , tri- en polypeptiden. Er bestaan verschillende tripeptiden opgebouwd uit de aminozuren alanine (Ala), glycine (Gly) en fenylalanine (Phe).

http://hhofstede.nl/nelly/proeftoetsen/proeftoetsen%20jan%202008/vwo/T4%20proeftoets%201%202009.doc,

Het enzym DD-transpeptidase koppelt twee eiwitstukjes (Ala-Glu-Lys-Ala-Ala) aan elkaar. Tijdens de reactie splitst de laatste Ala af.

http://www.scheikundeinbedrijf.nl/Les/index.rails?id=21&module_id=7

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen