ANWB-stel


ANWB-stel 1.0

(neologisme)

stelletje dat meestal bestaat uit een man en een vrouw die dezelfde kleding dragen, vaak praktische, sportieve kleding zoals de ANWB die wel verkoopt

Semagram


Een ANWB-stel…

is een stel

  • [Uiterlijk] is een stel waarvan de leden dezelfde praktische jas dragen of andere dezelfde kledingstukken
  • [Leden] bestaat meestal uit een man en een vrouw
  • [Leeftijd] is vaak een wat ouder stel, maar kan ook betrekking hebben op een jonger stel
  • [Gedrag] is een stel waarvan de leden vaak ook bepaald gedrag vertonen, bv. tochtjes maken op de (elektrische) fiets en ook het ondernemen van andere, vaak tot in de puntjes voorbereide, uitjes die door anderen soms saai of burgerlijk worden gevonden
  • [Waardering] wordt door velen bespot, omdat het uiterlijk van het stel als saai of grappig wordt gezien

Algemene voorbeelden


Na een tijdje nadenken over een rondreis door Europa besloten ze eind vorige week om toch maar wat hotels te boeken in Nederland. Vier steden, vier hotels: van Dordrecht naar Tilburg naar Hengelo en daarna nog naar Groningen. "We slapen overal drie nachten en voelen ons al echt een ANWB-stel", vertelt een glimlachende Jussie, wijzend naar die elektrische fietsen die ze huurden bij het hotel.

https://www.bndestem.nl/rivierenland/anwb-stel-komt-in-hank-even-schuilen-tijdens-fietstocht~a9c82c2a/,

Als ANWB-stel ben je tegenwoordig niet stoffig en suf, maar juist hip. En daar speelde de toeristenbond goed op in. Hun knalgele campingpak, à 80 euro als je lid bent, is binnen twee dagen uitverkocht.

https://www.linda.nl/lifestyle/mode/campingpak-anwb-stel-twee-dagen-uitverkocht/,

In dat zoekproces zit ik nu, want het is nog nét winter, nog nét op tijd om alles burgerlijk-vroeg geregeld, geboekt en betaald te hebben, al hadden de echt goedgeorganiseerde mensen ('Het ANWB-stel', zoals Brigitte Kaandorp die beeldend noemde in haar show Cabaret voor beginners) dit alles in januari al rond. Die hebben de tickets allang geprint en in het plastic mapje gedaan waarop 'Zomer 2013' staat.

Volkskrant Magazine,

Vaak moet ik er om lachen, een ANWB-stel is een verschijning, deze mannen en vrouwen zijn het toppunt van gemeenschappelijkheid. Ik heb altijd gedacht, mijn partner en ik zullen geen ANWB-stel worden. Tenminste, dat is wat ik dacht. Maar stiekem werd ik jaloers op deze zogenaamde ANWB-stellen, toerend op hun unisexfietsen, met hun unisexwindjacks, een samen uitgestippelde route fietsend.

https://www.gewoonvriendschap.nl/algemeen/blog/194/mondkapjes

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • het doorgewinterde ANWB-stel

Het merk Human Nature is hét merk voor het doorgewinterde ANWB stel. De kleren van dit merk zitten niet alleen erg lekker, nee, het ademt, is gemaakt van het onverwoestbare en waterdichte Goretex, UV beschermend, afritsbaar en komt in de meest avontuurlijke kleurtjes. Met zo'n kaki blouse kun je samen de hele wereld aan!

https://www.campingzoeker.nl/nieuws/anwb-stellen/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2013
Bijzonderheden Het ANWB-stel lijkt veel op het woord ANWB-echtpaar dat in 2013 door Brigitte Kaandorp werd geïntroduceerd in haar cabaretshow Cabaret voor beginners, waarin ze vertelde hoe heerlijk het haar leek om samen met haar man een ANWB-echtpaar te vormen. Het woord verwees in eerste instantie vooral naar oudere (vaak gepensioneerde) echtparen die vaak in hun vrije tijd nogal eens in matchende jassen op pad gingen op de (elektrische) fiets. Later werd het woord ook wel gebruikt voor jongere stelletjes en veranderden de criteria om tot een ANWB-stel gerekend te worden een beetje: matchende jassen of outfits zijn nu al voldoende. Er hoeft niet meer per se ook gefietst te worden en de kleren hoeven ook niet altijd uit de ANWB-winkel te komen, als ze maar hetzelfde en praktisch zijn.