ANWB-stelletje


ANWB-stelletje 1.0

(schertsend,neologisme)

stelletje dat meestal bestaat uit een man en een vrouw die dezelfde kleding dragen, vaak praktische, sportieve kleding zoals de ANWB die wel verkoopt

Semagram


Een ANWB-stelletje…

is een stelletje

  • [Uiterlijk] is een stel waarvan de leden dezelfde praktische jas dragen of andere dezelfde kledingstukken
  • [Leden] is vaak een wat ouder stel, maar kan ook betrekking hebben op wat jongere stelletjes en bestaat meestal uit een man en een vrouw
  • [Gedrag] is een stel waarvan de leden vaak ook bepaald gedrag vertonen, bv. tochtjes maken op de (elektrische) fiets en ook het ondernemen van andere, vaak tot in de puntjes voorbereide, uitjes die door anderen soms saai of burgerlijk worden gevonden
  • [Waardering] wordt door velen bespot, omdat het uiterlijk van het stel vaak als saai of grappig wordt gezien

Algemene voorbeelden


Aan ons ligt het niet. Als een ANWB-stelletje kijken we (met matching outfits) naar de NL derby!

https://twitter.com/ArsenlPodcast/status/1371137778965184514,

Als ik samen met mijn man in een onesie over de camping ga lopen, bergen jullie me dan op? De overtreffende trap van een ANWB-stelletje bestaat.

https://twitter.com/MarjonGriffioen/status/1375391726676934657,

We hebben gewoon onze matchende foute kersttruien voor de kerst al binnen. HELP, dit klinkt als het begin van een ANWB stelletje. Bestellen we straks elektrische fietsen en dan krijg ik de mijne met mijn verjaardag en hij die voor hem als hij jarig is.

https://twitter.com/Mariskaatje1985/status/1466097263592321027,

Leef tegenwoordig het leven van een ANWB stelletje en ik GENIET.

https://twitter.com/r0zenmaiden_/status/1498311678232088580,

Misschien sta ik wel op de verkeerde tenen hoor, maar ik vind het altijd zo bijzonder als ik ze zie. ANWB-stelletjes. Onze buren van Falder hebben zo hun eigen mening over dit fenomeen. Maar of ik het daar nu zo mee eens ben?

https://franska.nl/mishandeld-door-je-zoon-van-acht/,

We kennen ze allemaal wel; van die stelletjes die op hun elektrische fiets voorbij zoeven in dezelfde outfit, die ook nog eens dezelfde kleur heeft. Het zijn de zogenaamde ANWB-stelletjes. Deze ietwat spottende naam krijgt vanaf komende week een hele andere lading. Vanaf dan kun je namelijk jouw enige echte ANWB stelletjes outfit scoren. Maar dan dus de dikke 2.0 versie. Een heuse limited edition, in het leven geroepen door ANWB themselves. Wij halen onze tent en slaapzak alvast van zolder. Zijn we maandag he-le-maal ready voor een knallende zomer.

https://www.thehike.nl/anwb-stelletjes-campingpak/,

Combinatiemogelijkheden


met koppelwerkwoord


  • een ANWB-stelletje worden

De laatste dag in Noorwegen en ik krijg echt het gevoel dat wij zo'n ANWB-stelletje zijn geworden.

https://twitter.com/MaximaKoningin_/status/1458789400855420929,

met adjectief ervoor


  • een gepensioneerd ANWB-stelletje
  • een schattig ANWB-stelletje

Vergeet de gepensioneerde ANWB-stelletjes in hun uniseks windjacken. Het ANWB-stelletje 2.0 is ergens in de 20 of 30 en draagt het nieuwste knalgele campingpak.

https://twitter.com/ADnl/status/1407714751627542537,

Dit is gewoon een schattig ANWB stelletje dat er een wat aparte manier op na houdt om te laten zien dat ze van elkaar houden!

https://twitter.com/Rene_ggh/status/1397443523755094018,

voorafgegaan door als


  • er uitzien als een ANWB-stelletje

Tijd voor nieuwe mondkapjes. Het risico dat we er straks uitzien als ANWB-stelletje durf ik aan.

https://twitter.com/Veelwandelaar/status/1401922729817825284,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2017
Bijzonderheden Het ANWB-stelletje lijkt veel op het woord ANWB-echtpaar dat in 2013 door Brigitte Kaandorp werd geïntroduceerd in haar cabaretshow Cabaret voor beginners, waarin ze vertelde hoe heerlijk het haar leek om samen met haar man een ANWB-echtpaar te vormen. Het woord verwees in eerste instantie vooral naar oudere (vaak gepensioneerde) echtparen die vaak in hun vrije tijd nogal eens in matchende jassen op pad gingen op de (elektrische) fiets. Later werd het woord ook wel gebruikt voor jongere stelletjes en veranderden de criteria om tot een ANWB-stelletje gerekend te worden een beetje: matchende jassen of outfits zijn nu al voldoende. Er hoeft niet meer per se ook gefietst te worden en de kleren hoeven ook niet altijd uit de ANWB-winkel te komen, als ze maar hetzelfde en praktisch zijn.
Samenhangende woorden (vorm) ANWB-echtpaar; ANWB-stel
Samenhangende woorden (betekenis) uniseks