Bengaals


Bengaals 1.0

de Bengaalse taal, behorend tot de Indo-Iraanse taalgroep en gesproken in het gebied van Bengalen, in de noordoostelijke Indiase deelstaat West-Bengalen en het aangrenzende land Bangladesh

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Bengaals…

is een taal

  • [Groep] is een Indo-Iraanse taal uit Zuid-Azië
  • [Plaats] wordt voornamelijk gesproken in het gebied van Bengalen, in de noordoostelijke Indiase deelstaat West-Bengalen en het aangrenzende land Bangladesh

    Algemene voorbeelden


    Het Bengaals kent een rijke literaire traditie. Veel van de beroemdste literatuur uit India is in deze taal geschreven. Zo was Rabindranath Tagore, die als eerste Aziaat een Nobelprijs ontving, een Bengaal en schreef hij een groot deel van zijn werk in zijn moedertaal.

    http://nl.enc.tfode.com/Bengalees,

    In Calcutta spreken Dilip en zijn vrouw Kabita liever Bengaals dan Engels; ze wonen in Californië.

    NRC,

    East End heeft al heel wat grote immigratiestromen opgevangen [...]. Vandaag vormen de Bengalezen er de belangrijkste gemeenschap. Hun dominantie gaat zelfs zo ver dat de straatnamen naar het Bengaals vertaald zijn.

    http://www.eldersanders.be/reportage/uk/londre.html,

    Bengaals 2.0

    van Bengalen, het gebied dat de noordoostelijke Indiase deelstaat West-Bengalen en het aangrenzende land Bangladesh omvat; uit Bengalen, in Bengalen; van de Bengalen; bij de Bengalen

    Algemene voorbeelden


    Wie het over boeken in India heeft, heeft het over Engelstalige boeken [...]. Natuurlijk bestaan er wel boeken in de vele lokale talen van het subcontinent. De werken van de Bengaalse Nobelprijswinnaar Rabindranath Tagore (1913) waren bijvoorbeeld gedeeltelijk in zijn moedertaal geschreven. Maar het lijdt geen twijfel dat de Engelstalige werken de toon aangeven.

    NRC,

    Mitra, van oorsprong een econoom, heeft in Europa gestudeerd [...]. Hoewel hij ook tegenover mij verklaart nog altijd een overtuigd marxist te zijn, is hij nooit erg populair geweest bij de dogmatische partijkaders. Hij is te veel econoom, te weinig Bengaals, te werelds [...]. Mitra hoopt dat India uiteen valt [...]. Wanneer de hindoe-fundamentalisten aan de macht komen, wat bij de eerstvolgende verkiezingen zeer waarschijnlijk is, zal West-Bengalen zich losmaken van India.

    NRC,

    Vaste verbindingen


    Bengaals 3.0

    van Bangladesh; uit Bangladesh; in Bangladesh; van de Bengalen; bij de Bengalen

    Algemene voorbeelden


    Het eerste het beste vliegtuig brengt me weer naar Bangladesh om daar aan Juel's ouders te vragen of ik in Nederland voor hun zoon mag zorgen. De ouders gaan akkoord en er volgen nog vele bezoekjes aan Bangladesh voor de benodigde papieren. De Bengaalse autoriteiten stemmen in met het verzoek.

    http://www.google.nl/search?q=cache:GcljWnC2PB4J:www.eengoeddoel.nl/nieuws/2001-02.pdf+aanstrompelen+site:.nl=nl=lang_nl=UTF-8,

    De opstandige troepen in Bangladesh zijn teruggekeerd naar hun kazernes. Dat heeft de Bengaalse staatsradio dinsdag bekendgemaakt.

    De Standaard,

    Een Bengaalse woordvoerder zei in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, dat ook 118 Bengalezen, die werkten in de onderhoudsdienst van het woningcomplex, werden gewond.

    De Standaard,

    In een door een klandestiene radiozender omgeroepen boodschap maakte de leider van de in Oost-Pakistan oppermachtige Awami-partij bekend dat de 75 miljoen inwoners van dit gebied voortaan burgers zijn van "het soevereine, onafhankelijke Bangla Desj", een naam die "Bengaals thuisland" betekent.

    De Standaard,

    Mijn ouders zijn Bengaals. De meeste mensen vragen aan mij of ik uit India kom, dan moet ik heel uitgebreid uitleggen dat ik afkomstig ben uit een klein landje dat daarnaast ligt.

    http://forum.girlscene.nl/forum/lifestyle/039waar-kom-jij-vandaan039-106619.150.html,

    De gemiddelde levensverwachting in Bangladesh ligt rond de 70 jaar. 98% van de bevolking is Bengaals, de overige bevolking zijn stammen die uit Oost-India uit de bergen naar Bangladesh getrokken zijn, of stammen die oorspronkelijk uit Myanmar (Birma) komen.

    http://www.worldschool.nl/uploads/publications/b382cd15c07cc2318ff0ad569198c008.pdf