Bengalees


Bengalees 1.0

van Bangladesh; uit Bangladesh; in Bangladesh; van de Bengalezen; bij de Bengalezen

Algemene voorbeelden


Marchal stelde woensdag dat hij de Belgen wel moest sturen, omdat hij niet kon rekenen op de Bengalese blauwhelmen. Maar volgens krijgsauditeur Mine beschikte hij ook over een pantserdivisie uit Bangladesh, die bij het opperbevel was ingedeeld.

De Standaard,

De kieskommissie van Bangladesh heeft vrijdag besloten de parlementsverkiezingen te verschuiven van 18 januari naar 7 februari [...]. De opeenvolgende stakingen [...] kosten de ekonomie en de gewone Bengalezen handenvol geld. Het hele proces is niet ongevaarlijk voor de demokratie, die pas vijf jaar geleden hersteld werd. "Ik ben bang dat de Bengalese bevolking meer en meer gefrustreerd raakt over het politieke leiderschap. Het aantal landloze boeren neemt dagelijks toe. De armen worden armer, en de rijken rijker."

De Standaard,

In een sfeer van intimidatie en geweld zijn gisteren in Bangladesh landelijke verkiezingen gehouden waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond [...]. De verkiezingen worden geboycot door alle grote politieke partijen, behalve door de regerende Bengalese Nationale Partij van premier Khaleda Zia.

De Standaard,

Sheikh Hasina, leidster van de grootste oppositiepartij, beschuldigde de Bengalese regering van premier Khaleda Zia gisteren van terroristische aktiviteiten.

De Standaard,

Motalib Weijters is als kind gevlucht uit Bangladesh en heeft hierover een boek geschreven "Vlucht KL 332". Hierover kwam hij maandag 25 april 2005 vertellen in groep 5/6 [...]. De kinderen hebben een Bengalees dansje ingestudeerd.

http://www.sitefeeling-asp.nl/sf.mcgi?2528,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Bengalees 2.0

afbeelding

Bron: CIMMYT
( CC BY-NC-SA 2.0 )

iemand met de Bengalese nationaliteit; iemand die behoort tot het Bengalese volk; iemand die afkomstig is uit Bangladesh; inwoner van Bangladesh
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Bengalees…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Bangladesh
  • [Plaats van herkomst] is doorgaans afkomstig uit Bangladesh; is doorgaans geboren in Bangladesh
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Bengalese nationaliteit; is Bengalees staatsburger
  • [Taal] spreekt Bengaals

Algemene voorbeelden


Hasina's vader, Sjeik Mujibur Rahman, die Bangladesh naar de onafhankelijkheid van Pakistan leidde, slaagde er in 1974 niet in een hongersnood te vermijden. Duizenden Bengalezen kwamen daarbij om het leven.

De Standaard,

Een Bengaalse woordvoerder zei in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, dat ook 118 Bengalezen, die werkten in de onderhoudsdienst van het woningcomplex, werden gewond.

De Standaard,

East End heeft al heel wat grote immigratiestromen opgevangen. In de 17de eeuw kwamen de hugenoten hier terecht [...]. Vandaag vormen de Bengalezen er de belangrijkste gemeenschap. Hun dominantie gaat zelfs zo ver dat de straatnamen naar het Bengaals vertaald zijn.

http://www.eldersanders.be/reportage/uk/londre.html,